Preşedintele american Joe Biden intenţionează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, săptămâna viitoare, în marja reuniunii Adunării Generale a ONU, potrivit CNN, care citează oficiali familiarizaţi cu aceste planuri, transmite News.ro.

Volodimir Zelenski și Joe BidenFoto: Gripas Yuri/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nu este clar dacă întâlnirea va avea loc la New York sau mai târziu în cursul săptămânii la Casa Albă. O sursă familiarizată cu această chestiune a declarat pentru CNN că Zelenski este aşteptat să călătorească la Washington după ce se va opri mai întâi la New York.

Biden şi Zelenski ar urma amândoi să se adreseze Adunării Generale a ONU marţi.

Zelenski vrea să se folosească de această apariţie în persoană la reuniunea anuală a ONU pentru a cere mai mult sprijin pentru Ucraina. În afară de discursul în faţa Adunării, el planifică mai multe întâlniri cu alţi lideri mondiali la New York, potrivit unor persoane familiarizate cu aceste planuri. Printre obiectivele sale se va număra încercarea de a convinge ţările care nu au adoptat o poziţie clară împotriva războiului să fie mai ferme în condamnarea Rusiei.

Printre întâlnirile sale se va număra şi cea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a anunţat joi guvernul israelian.

Biden s-a întâlnit ultima dată cu Zelenski în iulie, la summitul NATO din Lituania. Înainte de aceasta, cei doi au stat de vorbă în luna mai la summitul G7 din Japonia.

În ciuda sprijinului acordat de Statele Unite pentru o apariţie la summitul G20 de săptămâna trecută din India, Zelenski nu a primit o invitaţie din partea gazdelor.

Zelenski a venit în Statele Unite în decembrie, fiind prima dată când a părăsit Ucraina de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022.

Secretarul de stat Antony Blinken s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev săptămâna trecută, în cadrul unei vizite surpriză care a avut ca scop, printre altele, coordonarea SUA şi a Ucrainei înainte de reuniunea diplomatică de la New York. Şeful diplomaţiei americane i-a spus preşedintelui ucrainean că Statele Unite sunt „hotărâte să continue să meargă umăr la umăr” cu Ucraina.

____