Trageri cu pușca, pistoale, grenade și antrenamente pentru a pilota drone: într-un centru de antrenament din Liov, în vestul Ucrainei, o duzină de adolescenți sunt antrenați pentru un război foarte real care durează de peste un an și jumătate, potrivit unui reportaj AFP.

DroneFoto: Colicaranica, Dreamstime.com

Unul după altul, băieții și fetele iau în mâini o pușcă de asalt neagră, pe care o țin cu stângăcie sub privirile instructorului lor, învățând să tragă în ținte virtuale într-un peisaj forestier afișat pe un ecran alb de un proiector.

Într-o altă sală de clasă, un bărbat în uniformă militară, cu un steag ucrainean pe umăr, le arată elevilor cum să demonteze și să reasambleze un Kalașnikov piesă cu piesă.

Apoi, este timpul să învețe despre pistoale, grenade, mine și măști de gaze. Toate acestea fac acum parte din viața de zi cu zi pe linia frontului din Ucraina.

„Sunt foarte fericit că s-a deschis un astfel de centru militar și că sunt multe de făcut aici”, spune pentru AFP Danil Portșenko, aflat în ultimul an de liceu.

Pe masă sunt expuse o serie de arme: puști cu lunetă, lansatoare de rachete portabile și arme antitanc.

O altă lecție: tragerea cu o pușcă cu aer comprimat împotriva unor ținte aflate la câțiva metri distanță.

„Este un curs extrem de interesant și necesar”, spune Olena, elevă în clasa a XI-a, „pentru că trăim într-o perioadă de război și nu știm ce se va întâmpla în viitor. Ai putea avea nevoie de el în orice moment”.

Irina recunoaște că i se „aprind ochii” atunci când trage cu pușca. „Mă emoționează foarte tare”, spune ea.

„Sper că nu vom avea nevoie de ea, dar, pentru orice eventualitate, trebuie să știi totul”, adaugă ea.

Urmează pilotarea dronelor virtuale, cu ajutorul unui program de calculator, într-un moment în care aceste aparate de zbor au devenit indispensabile în conflictele moderne, inclusiv în Ucraina.

Unii elevi se antrenează cu un joystick în mână, urmând circuite predefinite.

„Este un program foarte popular în aceste zile. Învățăm cum să zburăm. Este foarte util, pentru că situația este de așa natură încât într-o zi am putea avea nevoie de aceste abilități”, spune Vladislav Rudik, elev în ultimul an.

În cea de-a 19-a lună de la invazia rusă, conflictul este omniprezent în societatea ucraineană, până la punctul de a se amesteca în jocurile copiilor și în programele școlare.

În Rusia, autoritățile au reintrodus pregătirea militară în programa școlară, care include și instruirea adolescenților pentru a pilota drone și a-i familiariza cu armele de război. (foto: Colicaranica, Dreamstime.com)

____