Președintele american Joe Biden a anunțat joi că a numit-o pe miliardara și fostul secretar american al Comerțului Penny Pritzker în funcția de reprezentant special pentru reconstrucția economiei ucrainene, devastată de invazia rusă, potrivit AFP.

Joe Biden Foto: Jacek Boczarski / AFP / Profimedia

„Lucrând cu guvernul ucrainean”, precum și cu aliații SUA, instituțiile financiare internaționale și sectorul privat, Pritzker „va conduce eforturile SUA pentru a ajuta la reconstrucția economiei ucrainene”, a precizat președintele într-un comunicat.

Această bogată femeie de afaceri, care a fost ministru în timpul administrației Obama și provine dintr-o familie influentă - fratele ei este guvernatorul statului Illinois - va trebui să „ajute guvernul ucrainean să întreprindă reformele necesare pentru a-și consolida economia”, potrivit lui Biden.

Aceasta este o prioritate pentru administrația americană într-un moment de îngrijorare crescândă cu privire la corupție.

Pritzker va fi responsabilă de „mobilizarea investițiilor publice și private, de identificarea priorităților donatorilor și de a lucra pentru a deschide piețele de export și întreprinderile forțate să se închidă din cauza atacurilor brutale ale Rusiei”, a adăugat președintele american.

Banca Mondială a estimat că Ucraina va avea nevoie de peste 400 de miliarde de dolari pentru a se reconstrui.