Ucraina a anunțat luni că trupele sale au recâștigat mai multe teritorii pe fronturile din est și sud în contraofensiva militară lansată în luna iunie împotriva forțelor ruse, potrivit Reuters.

Soldați ucraineni ai Brigăzii a 3-a de Asalt Separat, în tranșee sub bombardamentul rușilor lângă BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că forțele Kievului au recâștigat aproape 2 km pătrați de teritoriu în ultima săptămână în jurul orașului Bahmut din estul țării, care a fost capturat de trupele rusești în luna mai după luni de lupte sângeroase.

Maliar a declarat pentru televiziunea națională că forțele ucrainene au capturat o parte din satul Opytne, la sud de orașul Avdiivka, și au avut „succes parțial" în apropierea satului Novomaiorske, în estul regiunii Donețk.

„Au existat mișcări în apropiere de Opytne; forțele de apărare (ucrainene) au capturat o parte din această așezare", a declarat Maliar.

Ea a anunțat, de asemenea, „un succes parțial" în apropiere de Andriivka și Klishchiivka, un sat la sud de Bahmut, considerat esențial pentru asigurarea controlului asupra orașului.

Trupele Kievului au eliberat 49 de kilometri pătrați în apropiere de Bahmut de la începutul contraofensivei de trei luni, a declarat Maliar.

Trupele ucrainene avansează în sud

În sud, unde forțele ucrainene încearcă să avanseze spre Marea Azov într-o campanie menită să divizeze forțele rusești, Maliar a declarat că Kievul a recucerit 1,5 km pătrați în ultima săptămână.

Maliar a adăugat că forțele ucrainene au obținut succese la sud de satele Robotîne și la vest de Verbove, în regiunea Zaporojie.

Kievul a recucerit sate și așezări în cadrul ofensivei sale de trei luni, dar soldații săi au fost împiedicați de vaste câmpuri minate și tranșee rusești.

Reuters preciează că nu a putut verifica independent informațiile ucrainene, iar Rusia nu a confirmat avansurile.