Președintele american Joe Biden este pe punctul de a lua o decizie privind trimiterea de rachete cu rază lungă ATACMS (Army Tactical Missile System) la Kiev, relatează duminică Financial Times, potrivit News.ro

Rachetă ATACMS lansată dintr-un sistem M270 MLRSFoto: U.S. Army / Avalon / Profimedia

ATACMS sunt rachete balistice tactice cu o rază de acţiune de cel puțin 300 km, concepute pentru sistemul M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) şi pentru sistemul M142 HIMARS. Aproximativ 3.700 de astfel de rachete au fost produse până în 2007.

„Nimic nu a fost exclus. Nu am luat o decizie de a anunţa noi capacităţi, dar poziţia noastră a fost întotdeauna că vom oferi Ucrainei capacităţile care îi vor permite să aibă succes pe câmpul de luptă", a declarat Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate naţională, în timpul zborului lui Joe Biden de la New Delhi spre Vietnam.

Sâmbătă, la ABC News, un oficial american a confirmat că o decizie ar putea fi luată în curând.

SUA înteleg că rachetele ATACMS „sunt foarte necesare”, susține Kievul

La rândul său, Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pentru Financial Times că este convins că SUA vor fi de acord să trimită ATACMS.

„Da, discutăm despre asta . În fiecare convorbire cu Jake Sullivan (consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe - n.r.) apare această întrebare. Ei înţeleg că sunt foarte necesare. Cred că se va ajunge la un acord şi asta foarte, foarte curând", a spus Iermak.

Marea Britanie şi Franţa au furnizat deja rachete Storm Shadow şi Scalp cu o rază de acţiune de aproximativ 250 km.

Miercuri, Antony Blinken, secretarul de stat american, s-a deplasat la Kiev pentru a se întâlni cu Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei. La conferinţa de presă comună, Kuleba a declarat că au avut o „discuţie substanţială" despre ATACMS. "Sunt foarte fericit că această opţiune este încă deschisă", a spus Kuleba.

Biden s-a confruntat cu presiuni tot mai mari din partea ambelor părţi ale spectrului politic din Congresul SUA pentru a aproba transferul rachetelor cu rază lungă de acţiune către Kiev.

„Ucraina are nevoie imediat de F-16 cu piloţi bine pregătiţi şi de artilerie cu rază de acţiune mai lungă, precum ATACMS, pentru a capitaliza câştigurile constante ale contraofensivei ucrainene", a declarat Richard Blumenthal, senator democrat reprezentând Connecticut. „Este posibil să fie lentă şi dificilă (contraofensiva), ceea ce ştiam că va fi, dar este un progres solid, constant, cu o perspectivă reală de progres semnificativ. Acesta este un moment crucial", a declarat Blumenthal.