Ucraina începe scoaterea de sub ocupație rusească a peninsulei Crimeea, iar obiectivele care sunt parte a unui plan bine structurat în acest sens sunt deja treptat îndeplinite. Printre acestea se numără sporirea numărului atacurilor cu rază lungă asupra centrelor de resurse în Crimeea, printre care depozitele strategice și bazele de combustibil. Mai mult, Kievul nu va mai permite Rusiei să aibă o flotă de luptă în Marea Neagră. Declarațiile au fost făcute de Mihail Podoliak, consilierul șef al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul unui interviu oferit corespondentului HotNews.ro.

Mihail PodoliakFoto: Efrem Lukatsky / AP / Prodimedia Images

„Ceea ce spun reprezentanți ai Statului Major al Ucrainei, și reprezentanți ai Direcției Generale de Contraspionaj din cadrul Ministerului Apărării Ucrainei este clar: planurile privind eliberarea Crimeei încep să fie îndeplinite. Din acest motiv sporește intensitatea acțiunilor de luptă, adică nimicirea depozitelor strategice, aerodromurilor, logisticii de transport de pe peninsulă, crește numărul de bombardamente, inclusiv făcute cu rachetele de rază lungă. Mai mult decât atât, încep anumite operațiuni terestre”, a declarat Mihail Podoliak, pentru HotNews.ro.

Oficialul ucrainean mai susține că autoritățile de la Kiev nu văd altă soluție pentru eliberarea Crimeei decât pe cale militară, lucru cu care este de acord și comunitatea internațională. Potrivit lui Podoliak, drept dovadă sunt discuțiile în cadrul celei de-a treia ediție a Platformei Crimeea.

„Da, asta nu spune despre faptul că Crimeea va fi eliberată mâine, însă operațiunile terestre, operațiunile forțelor speciale au loc pe teritoriul peninsulei. Și toate acestea vor fi amplificate. De ce - pentru că, și aici eu trec la Platforma Crimeea, despre care ați menționat - dacă în 2021, când a avut loc prima ediția a Platformei Crimeea, în afara de Ucraina, practic nicio țară nici putea să presupună faptul că Crimeea poate să fie eliberată pe calea militară, acum, în principiu, deja peste 60 de țări care au participat la cea de-a treia ediție a Platformei Crimeea sunt de părere că Crimeea poate fi eliberată, adică problema eliberării de sub ocupație rusească poate fi soluționată doar prin calea militară. Crimeea va fi eliberată pe calea militară. La fel, este clar că niciun efort politico-diplomatic nu poate fi aplicat, nici nu înțeleg cum acest termen poate fi aplicat în cazul Federației Ruse. Rusia trebuie să sufere o înfrângere”, spune Podoliak.

Consilierul șef al Oficiului președintelui Vladimir Zelenski a mai spus că nu are un termen exact când se va încheia procesul de eliberare a Crimeei, și asta pentru că aceasta depinde inclusiv de livrările de armament de către partenerii externi.

  • Interviul complet cu Mihail Podoliak va fi publicat pe HotNews.ro la începutul săptămânii viitoare.