Iranul a prezentat marți imagini cu „Mohajer-10”, o nouă dronă militară avansată cu o rază impresionantă și o încărcătură explozivă dublă față de modelul anterior, relatează Reuters, citând mass-media de stat de la Teheran.

Drone iraniene Qods Mohajer-6Foto: WillWest News / Profimedia Images

Autoritățile iraniene afirmă că Mohajer-10 are o rază de acțiune de 2.000 de kilometri, o autonomie de până la 24 de ore și că poate transporta o încărcătură explozivă de până la 300 de kilograme, de două ori mai mult decât predecesoarea sa, modelul „Mohajer-6”.

O înregistrare video publicată marți de mass-media iraniană a prezentat drona alături de alte echipamente militare și mesajul „pregătiți-vă adăposturile” scris atât în limba persană, cât și ebraică.

Publicarea înregistrării vine în contextul unei noi escaladări a tensiunilor cu Israelul, premierul Benjamin Netanyahu afirmând luni că Teheranul a finanțat și încurajat o serie recentă de atacuri mortale împotriva cetățenilor israelieni.

Oficialii americani au acuzat Iranul că au furnizat Rusiei drone Mohajer-6 și alte aeronave fără pilot pentru războiul său din Ucraina. Guvernul de la Teheran a negat acest lucru, în pofida numeroaselor dovezi apărute în această privință.

Drona Mohajer-6 are aceeași rază de acțiune ca noul model prezentat marți, însă poate transporta o încărcătură explozivă mai mică și are o autonomie de doar 12 ore.

O astfel de dronă s-a prăbușit pe 23 septembrie 2022 în Marea Neagră, în apropierea orașului-port Odesa, după ce a fost folosită de forțele armate ruse pentru a coordona un atac cu drone kamikaze Shahed-136, primite de Moscova tot din partea Teheranului.

Urmărește ultimele evoluții din a 545-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.