Recolta de cereale din Ucraina din acest an depășește așteptările și ar putea fi cu 5% mai mare decât în 2022, datorită vremii favorabile, a declarat sâmbătă un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters.

Cereale ucraineneFoto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Ucraina este un important producător și exportator mondial de cereale, dar producția sa a fost afectată de invazia pe scară largă a Rusiei, care a început în februarie 2022.

„Aceasta (recolta) este mai mare decât se aștepta; datorită vremii bune și a ploilor din vară, producția ar putea fi cu 5% mai mare decât în 2022", a afirmat Taras Vysotskyi, prim-adjunctul ministrului agriculturii, la televiziunea națională.

El nu a oferit un volum estimat pentru recoltă, dar a spus că fermierii au treierat deja aproximativ 23 de milioane de tone de cereale.

Ministerul ucrainean al agriculturii a menționat săptămâna aceasta că estimează producția de cereale din 2023 la aproximativ 56,4 milioane de tone, sau cu 2% mai mult decât în 2022.

De asemenea, a mai comunicat că fermierii au recoltat 17,7 milioane de tone de grâu și 4,9 milioane de tone de orz până la data de 11 august, iar producția de cereale a fost în medie de 4,37 tone la hectar.