Două rachete ucrainene au fost doborâte de sistemele de apărare antiaeriană în apropierea strâmtorii Kerci, a declarat Serghei Aksionov, liderul rus al Crimeei, potrivit agenției TASS. Podul nu a suferit daune, a declarat acesta. Traficul pe pod a fost oprit.

Atac cu rachete asupra Podului KerciFoto: Captura Twitter
  • UPDATE 18:40 Ministerul de Externe de la Moscova a condamnat sâmbătă ceea ce a numit „atacul terorist” comis de Ucraina asupra podului din Crimeea, care „a pus în pericol viețile unor civili nevinovați”, și a promis represalii.
  • „Nu poate exista nicio justificare pentru astfel de acțiuni barbare, iar acestea nu vor rămâne fără răspuns”, a transmis purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.
  • UPDATE 15:39 Aksionov a revenit pe Telegram cu mesaj privind un nou atac: „Încă o rachetă inamică doborâtă deasupra strâmtorii Kerci. Mulțumim forțelor noastre de apărare aeriană pentru un nivel ridicat de profesionalism și vigilență".

„În zona strâmtorii Kerci forțele de apărare aeriană au doborât două rachete inamice. Podul din Crimeea nu este avariat", a spus Aksionov.

El a cerut locuitorilor Peninsulei să-și păstreze calmul și să aibă încredere doar în sursele oficiale de informații.

Ministerul rus al apărării a transmis că ucrainenii au atacat podul cu rachete S-200, adăugând că nu există victime, potrivit RIA Novosti.

S-200 sunt o generație mai veche de rachete sol-aer modificate de ucraineni pentru atacuri la sol.

Imaginile apărute online arată nori mari de fum în zona podului, dar Oleg Kryuchkov, consilier al lui Aksionov, a spus că aceștia au fost provocați intenționat de forțele ruse.

„Serviciile speciale au desfășurat un ecran de fum. Traficul va fi reluat în viitorul apropiat", a scris el.

Însă localnicii aflați pe o plajă din vecinătatea podului au spus că ceva pare să fi lovit podul, notează The Guardian.

De remarcat și faptul că norii de fum au culori diferite, în unele locuri sunt albi, în unele de culoare vizibil mai întunecată.

Atacul vine după ce Rusia a spus că a distrus, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 20 de drone ucrainene lansate spre Crimeea.

Ucraina a atacat de mai multe ori podul Kerci, cele mai mari daune fiind provocate pe 8 octombrie anul trecut, când au fost afectate grav atât secțiunea rutieră, cât și cea feroviară a podului. Rușii au anunțat reluarea totală a circulației rutiere în februarie, iar circulația feroviară a revenit la 100% în mai.

Amintim și că, sâmbăta trecută, un petrolier rusesc a fost lovit de drone ucrainene în strâmtoarea Kerci, la doar o zi de la atacul asupra bazei navale din apropierea portului Novorossiysk din sudul Rusiei.

Podul Crimeei, numit și podul Kerci, traversează strâmtoarea Kerci și leagă Crimeea ocupată de Rusia. Acesta a fost construit după ce Moscova a anexat ilegal Crimeea în 2014.

Podul, care este singura legătură directă între rețeaua de transport din Rusia și peninsulă, a fost un proiect foarte important pentru Vladimir Putin, care l-a inaugurat pentru traficul rutier, traversându-l cu un camion în 2018.