Ucraina a început să organizeze consultări cu Marea Britanie pentru a asigura garanții de securitate, a confirmat Kievul.

Rishi Sunak si Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

„Obiectivul nostru este de a încheia primele acorduri de acest tip până la sfârșitul anului”, a declarat Andri Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, potrivit Sky News.

„Consultările noastre cu Marea Britanie au început”, a adăugat el.

Acest lucru vine în contextul în care președintele Zelenski își intensifică apelurile pentru mai multe garanții ferme din partea aliaților occidentali, cu un accent deosebit pe SUA și alte țări majore din NATO.

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a asigurat din nou pe ucraineni, joi seara, că lucrează pentru întărirea apărării aeriene a ţării şi a menţionat în context o discuţie eficientă, dar care rămâne secretă, pe care Kievul a avut-o cu reprezentanţi ai conducerii militare britanice.

„Nu uităm obiectivul nostru principal - să câştigăm războiul şi să nu pierdem ţara. Ucraina trebuie să profite la maximum de şansa sa istorică de dezvoltare, care a fost câştigată prin curajul poporului nostru - al întregului nostru popor”, a spus Zelenski, în adresarea video către naţiune pe care o are în fiecare seară. El a declarat în acest sens că se lucrează la „Doctrina ucraineană” - despre care a spus că este „un text temeinic”, o „bază pentru transformarea ţării”, dar nu a dat mai multe detalii.

Ucraina doreşte ca după război să adere la Uniunea Europeană şi la NATO.

„Pregătim mai multe pachete de apărare pentru soldaţii noştri şi mai multe sisteme de apărare pentru întreaga societate ucraineană, inclusiv sisteme de apărare aeriană”, a repetat Zelenski ceea ce le spune ucrainenilor de mai mult timp. Însă, de data aceasta, i-a informat că a avut o discuţie cu reprezentanţi ai conducerii militare britanice - „o conversaţie închisă, dar a fost o conversaţie eficientă”, a punctat Zelenski după ce le-a spus compatrioţilor că a avut o nouă zi „lungă şi obositoare de întâlniri, discuţii şi reuniuni”.

Urmărește ultimele evoluții din a 534-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.