Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, vineri, că “teroriştii ruşi” nu trebuie nici măcar să spere că vor reuşi să provoace o criză alimentară globală. „Un sfârşit corect şi onest al agresiunii ruseşti va fi în beneficiul tuturor celor din lume”, a subliniat Zelenski în discursul său de vineri, potrivit News.ro.

Volodimir ZelenskiFoto: Handout / AFP / Profimedia

Liderul de la Kiev a vorbit despre ce s-a discutat în reuniunea de vineri a Statului Major:

„Întâlnirea a fost lungă, mult mai lungă decât era prevăzut. Situaţia de pe linia frontului a fost analizată în detaliu, toate zonele - cele în care menţinem linia şi cele în care avansăm pas cu pas. Comandanţii au raportat: Comandantul-şef Zaluzhny, generalul Syrsky, generalul Tarnavsky. Am discutat în detaliu cum şi în ce termeni, ce fel de sprijin, ce fel de logistică ar fi cel mai bun rezultat pentru Ucraina. Producerea de muniţii şi arme în Ucraina, de către industria noastră de apărare. Simplificăm cât mai mult posibil toate procedurile, eliminăm toate birocraţia care încă mai împiedică producătorii. Ministrul pentru industrii strategice Kamîşin a raportat. Rezultatul va apărea.

Marea Neagră şi exporturile de produse alimentare, securitatea porturilor noastre - au raportat comandantul Marinei Militare, oficiali guvernamentali, şefi ai serviciilor de informaţii. Teroriştii ruşi nici măcar să nu spere că vor reuşi să provoace o criză alimentară globală sau să creeze o altă catastrofă a preţurilor”.

Exporturile de produse alimentare ucrainene sunt un factor-cheie în stabilitatea pieţelor alimentare, a menţionat Zelenski.

„Iar noi colaborăm cu toţi partenerii noştri, atât din regiune, cât şi din lume în general, pentru a garanta securitatea alimentară. Apropo, mâine, la Jeddah - în Arabia Saudită - va începe o reuniune a consilierilor şefilor de stat şi a reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Externe cu privire la Formula de Pace. Vor fi reprezentate multe ţări, diferite continente, inclusiv ţările din Sudul global.

Este foarte important, deoarece în chestiuni precum securitatea alimentară, soarta a milioane de oameni din Africa, Asia şi alte părţi ale lumii depinde în mod direct de cât de rapidă va fi lumea în punerea în aplicare a formulei de pace. Sunt recunoscător Arabiei Saudite pentru această platformă de negocieri. O reuniune în acelaşi format a avut loc recent la Copenhaga. Ne îndreptăm pas cu pas spre Summitul global pentru pace”, a afirmat el.

„Este foarte important ca lumea să vadă: un sfârşit corect şi onest al agresiunii ruseşti va fi în beneficiul tuturor celor din lume. Al tuturor! Eliberarea pământului ucrainean de ocupanţi înseamnă restabilirea respectării depline a dreptului internaţional şi a Cartei ONU. Eliminarea tuturor ameninţărilor create de Rusia la adresa securităţii ucrainene şi globale înseamnă readucerea păcii în relaţiile internaţionale şi a stabilităţii în viaţa globală. Le sunt recunoscător tuturor celor care susţin Formula de pace şi care s-au alăturat deja eforturilor comune pentru implementarea deplină a formulei”, a adăugat Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean a mai spus că a avut ocazia vineri de a mulţumi încă o dată tuturor celor care, în Statele Unite, ajută Ucraina să-şi apere libertatea: ambele partide, Congresul, preşedintele Biden, fiecare familie şi comunitate americană. “Leadershipul american este într-adevăr vital. Şi nu doar pentru libertatea din regiunea noastră - acestea sunt chestiuni globale. Iar la o întâlnire cu Christopher Christie, una dintre figurile influente din politica americană, membru al Partidului Republican, am discutat exact despre cât de important este să consolidăm sprijinul pentru libertate, sprijinul pentru democraţie. Şi sunt recunoscător că domnul Christie este unul dintre acei oameni care doresc să vadă situaţia cu ochii lor. Şi-a început vizita în Ucraina cu o vizită la Bucha. Acolo se poate vedea cu adevărat ce aduce agresiunea rusă Ucrainei şi întregii Europe, întregii lumi libere”.

„Astăzi, a fost prezentat şi un raport al şefului SSU Maliuk. Nu voi spune conţinutul. Voi spune doar că suntem cu toţii recunoscători Serviciului de Securitate al Ucrainei pentru că a întors războiul statului agresor. Ceea ce aduci lumii, sfârşeşti prin a primi tu însuţi.

Recunoscător tuturor eroilor noştri! Recunoscător tuturor celor din lume care sprijină Ucraina! Recunoscător tuturor celor care aduc mai aproape punerea în aplicare a formulei de pace!

Trebuie să biruim. Şi vom birui!”, a conchis Zelenski. (News.ro)