Președintele rus Vladimir Putin a susținut sâmbătă că inițiativa africană ar putea constitui o bază pentru pacea din Ucraina, dar că atacurile ucrainene fac ca aceasta să fie greu de realizat, transmite Reuters

Vladimir Putin și lideri africani la summitul de la Sankt PetersbutgFoto: Alexey DANICHEV / AFP / Profimedia

El a făcut această declarație în cadrul unei conferințe de presă după ce s-a întâlnit la Sankt Petersburg, cu liderii africani și a ascultat apelurile acestora pentru ca Moscova să acționeze conform planului lor

"Există prevederi ale acestei inițiative de pace care sunt puse în aplicare. Dar există lucruri care sunt dificil sau imposibil de pus în aplicare", a spus Putin.

Potrivit informațiilor apărute în public în luna iulie, medierea africană în conflict ar putea începe cu măsuri de consolidare a încrederii, urmate de un acord de încetare a ostilităților însoțit de negocieri între Rusia și Occident.

Putin a afirmat că unul dintre punctele inițiativei era încetarea focului:

„Dar armata ucraineană este în ofensivă, atacă, pune în aplicare o operațiune ofensivă strategică pe scară largă... Nu putem înceta focul când suntem atacați".

În ceea ce privește chestiunea începerii negocierilor de pace, el a declarat: „Nu le-am respins... Pentru ca acest proces să înceapă, trebuie să existe un acord de ambele părți".

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins ideea unei încetări a focului acum, care ar lăsa sub controlul rusesc a aproape o cincime din țara sa și ar da timp forțelor Moscovei să se regrupeze după 17 luni de război.