Cu 60.000 de femei, dintre care 5.000 pe linia frontului, armata ucraineană e una dintre cele mai feminizate forțe armate din Europa, a spus ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Malyar. Femeile-militari au însă probleme de serviciu specifice, unele dintre ele nerezolvate nici acum.

Soldați ucraineni antrenându-se pentru luptăFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pe site-ul de știri american, The Daily Beast, femeile din forțele armate ucrainene descriu provocările suplimentare și neașteptate ale serviciului zilnic pe front, când nu ești bărbat. Ele vorbesc despre cizme bărbătești voluminoase, uniforme nepotrivite, tampoane lipsă, neputința de a urina în timp ce stai ghemuită în tranșee.

„Încearcă să mergi la toaletă în pădure, la minus 15 grade”, a spus Julia, o femeie-soldat de 24 de ani. „Toate am avut infecții ale vezicii urinare sau infecții ovariene și dureri de spate. După un an de război, avem o mulțime de probleme de sănătate, de tot felul.” Dar lipsa oportunităților de a-și face nevoile este „cea mai mică dintre problemele noastre”, a adăugat Alina, sora mai mare a Juliei.

Problema cu vesta antiglonț

Cele două femei au renunțat la meseria de tehniciene, pentru a se alătura luptei de eliberare a Ucrainei. Ele mai spun că primesc uniforme mult prea mari, pantaloni „uriași”, care le împiedică să fie suficient de rapide, în momentele critice.

Iar „cel mai greu e să mergi în vesta antiglonț standard a armatei, de 15 kg– care, cu sânii ca ai mei, pur și simplu nu se potrivește niciodată bine pe corp”, spune Alina publicației citate.

„Dacă îmi scot vesta de armată și sunt rănită sau ucisă, nu există nicio compensație pentru mine sau pentru familia mea”, spune ea. E un neajuns care poate avea consecințe fatale. „Viața noastră, siguranța noastră depind adesea de ceea ce purtăm pe corp și în picioare și dacă suntem sănătoase”.

Runa, o voluntară în vârstă de 28 de ani, care a lucrat cândva ca florăreasă în Kiev, iar acum conduce o unitate de artilerie, a spus că purta uniforme care erau cu patru mărimi prea mari, pentru corpul ei mic. Anul trecut, femeile-militari ucraineni s-au plâns că trebuie să poarte lenjerie de corp pentru bărbați și că li s-au dat mantale cu mâneci mult prea largi.

Noi dotări de la guvern

Ca răspuns la plângeri, ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a promis săptămâna trecută că va comanda mai multe uniforme și căști pentru femei, cu modele noi care urmează să fie testate în unitățile de luptă. Dar există și inițiative private care vor să ajute.

Andriy Kolesnyk este fondatorul unei astfel de inițiative, care își propune în mod special să ofere femeilor-soldați uniforme adecvate și confortabile. În momentul de față, însă, grupul său are doar mijloacele pentru a îmbrăca aproximativ 10% din cei aproximativ 9.000 de femei-soldați, ale căror misiuni sunt deosebit de periculoase.

Femeile au nevoie de sute de articole, a spus Kolesnyk, dar prioritatea în acest moment sunt uniformele. Doar pentru a îmbrăca toată lumea în uniforme de vară, inclusiv pantofi, au nevoie de echivalentul a aproximativ 830.000 de euro. El subliniază: „Atât eficiența, cât și siguranța lor depind de cât de liber se pot mișca, alerga, târî, încărca arme sau opera o dronă”.

Kolesnyk relatează și despre cererile femeilor care servesc în armată până în luna a șaptea de sarcină: „În prezent, am cereri de uniforme făcute special și alte articole esențiale, de la cel puțin zece femei însărcinate. Rămânem fără stoc pentru fiecare articol”, a spus el, pentru The Daily Beast.

Inovații ad-hoc

Ceea ce a învățat Ucraina cel mai mult din acest război este arta improvizației. O soluție a fost prezentată acum și pentru problema enervantă de toaletă, cu care se confruntă femeile-soldat de pe front.

„Directorul urinar feminin” (Feminine Urinary Director) e un fel de pâlnie, care permite și femeilor să urineze în picioare, dacă este necesar. E un recipient născocit de o femeie-soldat care cunoaște problema din proprie experiență.

Invazia Rusiei și amenințarea existențială la adresa Ucrainei au dus la un aflux de luptătoare voluntare. Acest aflux a pus probleme pentru armata ucraineană, în mod tradițional un domeniu masculin, probleme care nu au fost rezolvate până în prezent.

Kievul estimează că 107 militari de sex feminin au fost uciși de la începutul războiului - în luptă, în timpul evacuărilor sau în timpul însoțirii echipelor de presă.