Șeful responsabil cu energia nucleară de la Moscova spune că „ar trebui să fii complet idiot” pentru a arunca în aer centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei.

Reactorul 2 al centralei nucleare ZaporojieFoto: Taisija Voroncova / Sputnik / Profimedia

Contrazicand afirmațiile Ucrainei potrivit cărora Moscova ar fi complotat pentru a arunca în aer centrala ocupată de Rusia, Alexei Likhachev, a declarat că numai un „idiot” ar face un astfel de lucru nesăbuit, potrivit Reuters.

Likhachev, directorul general al companiei nucleare de stat din Rusia, ROSATOM, a declarat la televiziunea de stat: „Cei care au vrut să organizeze un fel de provocare acolo au fost demascați”.

„Ar trebui să fii complet idiot pentru a arunca în aer o centrală nucleară unde lucrează 3500 de oameni, inclusiv un număr foarte semnificativ de oameni din toată Rusia”, a spus el, citat de Sky News.

Kievul a declarat că forțele rusești au plănuit să arunce în aer centrala electrică pe care au capturat-o la scurt timp după ce a început invazia de anul trecut.

Experții nucleari au invocat în repetate rânduri preocupări legate de siguranță, de teama unui potențial dezastru nuclear din cauza bombardamentelor din apropierea centralei.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat ieri că nu a văzut nicio mină sau explozibil în timpul unei inspecții, deși a precizat că așteaptă să aibă acces la acoperișurile reactoarelor numărul 3 și numărul 4.

AIEA a declarat în repetate rânduri că centrala nu ar trebui să fie folosită pentru depozitare sau ca bază pentru armament greu.

Likhachev a declarat că serviciile secrete rusești și informațiile obținute de la prizonieri ucraineni capturați au indicat că Ucraina a avut de fapt planuri de a ataca centrala nucleară, în timp ce a acuzat în mod repetat Rusia pentru atac.

Reuters nu a putut verifica afirmațiile niciuneia dintre părți.

Armata ucraineană a estimat joia trecută că „tensiunile se diminuează” în jurul centralei nucleare Zaporojie, ocupată de trupele ruse în sudul Ucrainei, după mai multe zile în care cele două tabere s-au acuzat reciproc de o provocare iminentă, potrivit AFP.

„Tensiunile se diminuează puţin câte puţin”, ca rezultat al „muncii puternice” a armatei şi diplomaţilor ucraineni, precum şi a „partenerilor noştri străini care pun presiune” pe Rusia, a susţinut la o conferinţă de presă Natalia Gumeniuk, purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene pe frontul de sud.

Urmărește ultimele evoluții din a 505-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.