Un grup de hackeri ruși a publicat informații confidențiale despre pregătirile pentru summitul Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius, în seara zilei de 12 iulie, scrie European Pravda, citând unul dintre cele mai mari site-uri de știri din Lituania, 15 min, potrivit Ukrainska Pravda.

HackeriFoto: Fotokitas, Dreamstime.com

În seara zilei de 12 iulie, hackerii au susținut că au obținut acces la date clasificate despre organizarea summitului NATO de la Vilnius.

Astfel, ar fi fost scurse 29 de dosare care conțineau diverse informații despre securitatea liderilor NATO, inclusiv diverse prezentări, protocoale, software și numele personalului militar.

Specialistul în securitate cibernetică Lukas Apynis spune pentru 15min.lt că datele scurse nu reprezintă o amenințare, dar ar fi fost cu totul altfel dacă ar fi fost scurse înainte de întâlnire.

Astfel, documentele scurse afirmau că pe parcursul pregătirii summit-ului au fost verificate 30 de instituții și 346 de „bunuri” situate în Lituania. Dintre acestia, s-a constatat că 23% se află în „zona de risc” cu un nivel inacceptabil de amenințare.

De asemenea, securitatea a fost monitorizată de un grup de lunetişti din cadrul Ministerului Afacerilor Interne lituanian, iar datele personale despre 17 angajaţi ar fi fost cuprinse în documente.

Totodată, ar fi fost scurse și rutele delegațiilor NATO.