Trupele ruse ar fi reușit să avanseze 1,5 km în adâncime pe o secțiune a liniei frontului în apropiere de Lioșman, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, a anunțat marți ministrul rus al apărării, potrivit AFP.

Bombardamente rusesti la LimanFoto: Captura video

După ce au respins o ofensivă ucraineană, „unitățile ruse au lansat un contraatac, avansând în adâncime 1,5 kilometri de-a lungul frontului de doi kilometri” în apropiere de Lîman, un oraș recucerit în octombrie 2022 de armata ucraineană, a declarat Serghei Șoigu la televiziune.

Săptămâna trecută, trupele ucrainene au raportat asalturi rusești în jurul Lîman, un nod feroviar important la aproximativ cincizeci de kilometri nord-est de Kramatorsk, principalul oraș controlat de Ucraina în estul țării.

Serghei Șoigu a adăugat că forțele ucrainene continuă să „încerce să străpungă apărarea noastră în diferite zone”, susținând că au avut loc „valuri de atacuri” în ultimele două zile.

Dar „inamicul nu și-a atins obiectivele în nicio zonă” de la începutul contraofensivei ucrainene, la începutul lunii iunie, a continuat ministrul apărării.

În cursul aceleiași ședințe de informare, Șoigu a afirmat că „dacă Statele Unite furnizează Ucrainei muniții cu dispersie, forțele armate ruse vor fi obligate să folosească mijloace de distrugere similare (...) ca represalii”, considerând că acest lucru „va avea ca efect, în mod natural, prelungirea conflictului”.

În opinia sa, munițiile cu dispersie rusești sunt „mult mai eficiente decât cele americane”.

De la începutul conflictului, soldații ucraineni au acuzat armata rusă că folosește aceste muniții controversate, despre care Washingtonul a anunțat săptămâna trecută că vor fi livrate în curând Kievului.

___