Canada a anunțat luni că își va dubla numărul de militari aflați sub egida NATO în Letonia, alte 1.200 de trupe canadiene urmând să fie desfășurate în micuțul stat baltic pentru a preveni orice tentativă de agresiune din partea Rusiei, relatează Reuters.

Soldati canadieniFoto: Jacques Boissinot / AFP / Profimedia Images

NATO a înființat grupuri de luptă multinaționale cu un efectiv de aproximativ 1.000 de trupe în fiecare dintre cele 3 țări baltice după anexarea ilegală a Crimeii de către Moscova în 2014 și declanșarea conflictului separatist din estul Ucrainei.

Grupurile de luptă sunt configurate să acționeze ca un element de intervenție rapidă până la sosirea unui contingent mai numeros al alianței în cazul unui conflict.

După începerea războiului din Ucraina anul trecut, grupurile de luptă au fost întărite, statele baltice solicitând însă o consolidare și mai puternică a acestora, până la efective de 3.000-5.000 de militari - dimensiunea unei brigăzi NATO.

În luna iunie Germania a anunțat că va staționa în Lituania învecinată 4.000 de trupe în timp ce oficialii militari din Estonia spun că nevoile lor militare au fost întrunite de o forță de luptă britanică staționată în afara țării, dar care poate fi desfășurată în statul baltic în decurs de câteva zile în eventualitatea unei crize.

„Ne vom spori prezența de mai bine de două ori (...) pentru a servi și apăra democrația și statul de drept [din Estonia]”, a anunțat luni premierul canadian Justin Trudeau într-o conferință de presă pe care a susținut-o alături de omologul său letonian Krisjanis Karins la baza militară Adazi din Letonia.

„Prezența noastră în Letonia va fi întărită și va deveni o brigadă”, a precizat Trudeau, care se află într-o vizită oficială în această țară înaintea summitului NATO ce urmează să înceapă marți la Vilnius.

Canada și-a asumat apărarea Letoniei în fața unei agresiuni rusești

Cele 3 țări baltice și-au crescut puternic cheltuielile militare după agresiunea rusă asupra Ucrainei din 2014, însă PIB-ul lor este mic iar forțele armate de dimensiuni reduse.

Canada comandă grupul de luptă al NATO din Letonia, care în prezent numără 1.700 de militari din 10 țări membre ale alianței. Acesta reprezintă cel mai mare angajament militar internațional al Canadei.

Justin Trudeau a mai spus luni că militarii canadieni suplimentari ce vor fi staționați în Letonia „ne vor întări și extinde capabilitățile terestre, maritime și aeriene, și susține operațiunile noastre speciale în Europa Centrală și de Est”.

El a adăugat că se așteaptă ca și celelalte țări NATO cu trupe în Letonia să își sporească efectivele de aici.

Urmărește ultimele evoluții din a 502-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.