Administrația Biden a decis să furnizeze bombe cu dispersie Ucrainei, relatează AP, citând surse familiare cu această decizie.

O bombă cu dispersie neexplodată înainte de a fi detonată cu explozibili într-o explozie controlată de o echipă ucraineană de geniști în afara orașului NikolaevFoto: Maciek Musialek/Story Picture Agency / Shutterstock Editorial / Profimedia

SUA intenționează să anunțe vineri că Pentagonul va trimite muniție cu dispersie ca parte a unui nou pachet de ajutor miitar pentru Kiev, în valoare de aproximativ 800 de milioane de dolari, potrivit unor oficiali americani, care au vorbit cu AP sub protecția anonimatului.

Și New York Times a scris joi dimineață că se așteaptă ca Statele Unite să anunțe că vor oferi muniții cu dispersie Ucrainei pentru lupta acesteia împotriva invaziei Rusiei, citând un înalt oficial neidentificat al administrației Biden.

Decizia vine în ciuda îngrijorărilor larg răspândite că aceste bombe controversate pot provoca victime civile.

Potrivit Comitetului Internațional al Crucii Roșii, unele muniții cu dispersie nu explodează în până 40% din cazuri.

Oficialii americani au dat asigurări joi că rata de muniției cu dispersie neexplodată care va merge în Ucraina este mai mică de 3% și, prin urmare, va însemna mai puține amenințări lăsate în urmă pentru civili.

Oficiali americani au declarat joi că se așteaptă ca ajutorul militar pentru Ucraina să fie anunțat vineri.

HRW cere Rusiei și Ucrainei să nu mai folosească muniții cu dispersie ce afectează civilii

Atât forţele ruse, cât şi cele ucrainene au folosit muniţii cu dispersie care au ucis civili ucraineni, informează joi Human Wrights Watch într-un raport, în contextul în care SUA analizează o solicitare de astfel de dispozitive din partea guvernului ucrainean, relatează Reuters.

Human Rights Watch a făcut apel atât la Rusia, cât şi la Ucraina, să nu mai utilizeze aceste arme şi a îndemnat SUA să nu le mai furnizeze. Peste 120 de ţări au semnat un tratat internaţional care interzice aceste arme, care în mod tipic se divizează într-un număr mare de bombe mai mici într-o zonă întinsă şi pot provoca moartea civililor timp de luni de zile sau chiar ani după aceea.

Rusia, Ucraina şi SUA au refuzat să semneze acest tratat.

Un oficial de rang înalt de la Pentagon a declarat luna trecută că muniţiile cu dispersie ar fi utile pentru Ucraina în respingerea forţelor ruse, dar a precizat că livrarea acestora către Kiev nu a fost aprobată încă din cauza restricţiilor Congresului şi a preocupărilor din partea aliaţilor.

Ucraina a lansat rachete cu muniţie cu dispersie în zona oraşului ucrainean Izium controlat de Moscova anul trecut după ce Rusia i-a invadat teritoriul, susţine Human Rights Watch, citând interviuri cu peste 100 de locuitori, martori şi angajaţi ai serviciilor de urgenţă.

ONU și HRW acuză atât Rusia, cât și Ucraina, că folosesc muniții cu dispersie

Atacurile ucrainene au provocat moartea a cel puţin opt civili şi rănirea a cincisprezece la Izium, susţine HRW.

Organizaţia a informat anterior că utilizarea de către Rusia a muniţiilor cu fragmentaţie a ucis zeci de civili în Ucraina, în timp ce Consiliul ONU pentru drepturile omului a documentat utilizarea unor astfel de bombe de ambele părţi.

„Muniţiile cu fragmentaţie folosite de Rusia şi Ucraina ucid civili acum şi vor continua să facă acest lucru timp de mulţi ani”, a declarat într-un comunicat Mary Wareham, directorul HRW responsabil pentru armament.

„Ambele părţi ar trebui să înceteze imediat să le folosească şi să înceteze să obţină mai multe astfel de arme care ucid nediscriminatoriu”, a adăugat ea.

Guvernul ucrainean a îndemnat membri ai Congresului SUA să facă presiuni asupra administraţiei SUA a lui Joe Biden pentru a aproba livrarea bombelor cu fragmentaţie pentru Ucraina, notează Reuters.