Șeful Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Kirill, s-a întâlnit cu un trimis al Papei Francisc la Moscova. Patriarhul Kirill - un susținător puternic al războiului din Ucraina - i-a spus trimisului papal Cardinalului Matteo Zuppi că ar trebui să lucreze împreună pentru a evita „evoluțiile politice negative și pentru a servi cauza păcii și a justiției”, potrivit Sky News.

Patriarhul Kirill si cardinalul ZuppiFoto: Oleg Varov / AP / Profimedia

Este vorba despre prima vizită la Moscova a unui reprezentant al Sfântului Scaun de la invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022.

Vaticanul a declarat anterior că vizita la Moscova a avut ca scop găsirea unei „soluții la situația tragică actuală”.

Cardinalul Zuppi, care provine din comunitatea Sant'Egidio, care joacă rolul de canal diplomatic neoficial al Sfântului Scaun, a efectuat, la 5 şi 6 iunie, o vizită la Kiev.

În această vizită, „scurtă, dar intensă”, potrivit Vaticanului, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus că un armistiţiu „nu va conduce la pace”.

În pofida unor apeluri repetate ale Papei Francisc, la o tăcere a armelor, în fiecare săptămână de la începutul conflictului, iniţiativele Sfântului Scaun de stabilire a unei legături cu autorităţile ruse au eşuat, până în prezent.

Arhiepiscopul Bolgnei, Matteo Zuppi, în vârstă de 67 de ani, prezidează Conferinţa Episcopală italiană de anul trecut.

El a fost făcut cardinal al comunităţii Sant'Egidio.

Această comunitate de catolici laici, înfiinţată în 1968, specializată de-acum în diplomaţie şi eforturi de pace, avea ca misiune iniţială să ajute săracii şi excluşii.

Ea şi-a făcut apariţia pe scena internaţională la semnarea, în 1992, a unui acord de pace în Mozambic, în care membri ai comunităţii Sant'Egidio, inclusiv monseniorul Zuppi, au jucat un rol de prim-plan.