Statele Unite nu au „niciun motiv” pentru a-și schimba poziția nucleară, în pofida amplasării de focoase nucleare rusești în Belarus, a declarat vineri șeful diplomației americane, Antony Blinken, citat de AFP.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

„Nu avem niciun motiv să ne ajustăm poziția nucleară. Nu vedem niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară”, a declarat el reporterilor.

Liderul de la Kremlin a confirmat, vineri, că Moscova a mutat deja arme nucleare tactice în Belarus, aşa cum declarase zilele trecute şi preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, informează News.ro citând Reuters şi Bloomberg.

Declaraţia a fost făcută de Vladimir Putin la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, unde a luat cuvântul.

El a declarat că Rusia a transferat deja primele arme nucleare către Belarus. "S-a întâmplat, primele arme nucleare au fost livrate pe teritoriul Belarusului", a spus Putin, citat de Bloomberg News.

"Aceasta este prima parte. Dar până la sfârşitul verii, până la sfârşitul anului, vom finaliza această acţiune", a adăugat liderul de la Kremlin.

El a insistat că Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile de neproliferare prin păstrarea controlului asupra armelor, dar a instruit trupele belaruse în ceea ce priveşte "depozitarea şi utilizarea muniţiilor speciale tactice".

Rusia anunţase anterior că intenţionează să depoziteze unele arme nucleare tactice în Belarus, dar care ar fi sub controlul deplin al Moscovei.

Liderul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat într-un interviu difuzat miercuri de postul public rusesc Rossia-1 că ţara sa a început deja să primească arme nucleare tactice ruseşti, despre care a spus că unele sunt de trei ori mai