Forţele ruseşti din regiunea Zaporojie continuă să se apere împotriva atacurilor. Un milblogger rus a susţinut că operaţiunile defensive ruseşti din sudul Ucrainei se bazează pe trei componente principale:

Război în Ucraina: Rușii trag cu un lansator multiplu de rachete BM-21 GradFoto: - / Sputnik / Profimedia
  • detectarea şi distrugerea rapidă a formaţiunilor de asalt ucrainene,
  • utilizarea masivă a armelor antitanc
  • minarea teritoriilor din apropierea poziţiilor defensive ruseşti.

Milbloggerul a susţinut despre câmpurile minate că au un efect dublu prin deteriorarea iniţială a vehiculelor blindate ucrainene când încearcă să treacă de câmpul de mine şi apoi din nou când se retrag din zonă.

Institutul pentru Studii de Război (ISW) a evaluat anterior faptul că forţele ruseşti au răspuns la începutul operaţiunilor de contraofensivă ucraineană în vestul regiunii Zaporojie în conformitate cu doctrina rusă stabilită, care prevede că:

  • o primă linie de trupe să respingă sau să încetinească forţele atacatoare cu ajutorul câmpurilor de mine, fortificaţiilor şi punctelor puternice,
  • iar o a doua linie de trupe să declanşeze un contraatac în cazul în care inamicul face o spărtură.

Cum vrea Ucraina să o contracareze

Raportarea rusă a asalturilor ucrainene în sudul Ucrainei în ultimele zile sugerează un model în care forţele ucrainene realizează străpungeri limitate şi ocupă temporar poziţii noi înainte ca forţele ruseşti să recucerească sau să alunge trupele ucrainene din acele poziţii.

Acest model tactic indică faptul că forţele ruseşti probabil au menţinut operaţiuni defensive conforme doctrinelor în sudul Ucrainei, deşi, aşa cum a raportat ISW anterior, unităţile de apărare ale celei de-a 58-a armate ar putea fi printre cele mai eficiente unităţi ruseşti desfăşurate în prezent în Ucraina.

Războiul electronic al rușilor

Milbloggerii ruşi continuă să evidenţieze presupusele capacităţi superioare ale Rusiei în domeniul războiului electronic (EW) ca fiind cheia pentru perturbarea atacurilor ucrainene.

Milbloggerii ruşi au pretins că unităţile ruseşti de EW perturbă comunicaţiile ucrainene, precum şi unităţile de aviaţie, şi au pretins că unele grupuri mecanizate ucrainene nu erau pregătite să lupte fără comunicare sau cu GPS suprimat.

Un alt milblogger a pretins că forţele ucrainene au încercat propriile „măsuri de contracarare electronică” împotriva capacităţilor de recunoaştere şi control ruseşti în zonele în care există asalturi ucrainene, dar că aceste încercări au fost nereuşite. Se pare că forţele ruseşti au reuşit să îmbunătăţească utilizarea EW pe parcursul invaziei din Ucraina.

Ucraina, superioară în atacurile de noapte

Surse ruse au pretins că forţele ucrainene au avantaje tactice în desfăşurarea asalturilor în timpul nopţii datorită echipamentului furnizat de Occident, care dispune de sisteme optice superioare de vedere pe timp de noapte.

Vladimir Rogov, oficial de ocupaţie al regiunii Zaporojie, a pretins, de asemenea, că asalturile de noapte permit forţelor ucrainene să folosească mai eficient echipamentul furnizat de Occident.

Forțele ucrainene au început sau au intensificat asalturile de noapte în ultimele zile, iar forţele ucrainene ar putea folosi tot mai mult avantajele oferite de sistemele occidentale.