Forțele ucrainene au obținut unele succese în apropiere de Bahmut, dar au suferit pierderi „semnificative” de personal și echipamente grele, potrivit unor oficiali americani citați de CNN.

Humvee in BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Deși trupele de la Kiev au reușit să-i depășească pe ruși în unele zone, au întâmpinat o rezistență mai mare decât se așteptau, potrivit raportului.

Trupele rusești au pregătit linii de apărare puternice, înarmate cu rachete antitanc, mortiere și grenade, și acoperite de mine în unele zone.

Pierderile Ucrainei au inclus un număr de vehicule blindate pentru personal MRAP furnizate de SUA, care sunt proiectate să reziste la mine și la dispozitive explozive improvizate (IED).

Kievul nu a comentat raportul.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a raportat operațiuni ofensive ucrainene lângă Bahmut și „alte locuri” la 5 iunie. O zi mai târziu, ea a anunțat avansuri de 100-1.600 de metri în diferite părți ale frontului de est.

Joi, Maliar a declarat că forțele rusești încearcă să treacă la ofensivă în jurul Bahmutului și în alte zone din regiunea Donețk, dar fără succes.

Bătăliile din estul țării au loc în contextul în care presa a relatat că Kievul a lansat contraofensiva mult așteptată în sud-estul regiunii Zaporojie.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a declarat joi că trupele sale au respins în cursul nopţii o ofensiva ucraineană din regiunea Zaporojie.

  • „Astăzi, la ora 01.30 a dimineţii, în zona Zaporojie, inamicul a încercat să străpungă apărările noastre cu forţe ale Brigăzii a 47-a Mecanizate numărând până la 1.500 de oameni şi 150 de vehicule blindate”, a transmis Şoigu într-un comunicat.
  • „Inamicul a fost detectat la timp de forţele noastre de recunoaştere şi o lovitură preventivă a fost lansată de forţele noastre de artilerie şi aviatice şi cu folosirea de arme anti-tanc”.
  • „Inamicul a fost stopat şi se retrage cu pierderi grele”, a continuat Şoigu, potrivit căruia „forţele inamice special formate pentru punerea în aplicare a acestei străpungeri nu şi-au îndeplinit misiunea”.
  • Tot potrivit lui Şoigu, „în urma unei bătălii de două ore, inamicul a pierdut 30 de tancuri, 11 vehicule de luptă de infanterie şi până la 350 de oameni”, afirmaţii ce nu pot fi verificate, totuşi, din surse independente.

Imagini difuzate de Ministerul Apărării din Rusia cu loviturile lansate asupra forțelor ucrainene în apropiere de Mala Tokmachka, regiunea Zaporojie.

Rusia a susținut că contraofensiva a început deja la 5 iunie, adăugând că forțele sale au respins-o cu succes, fără a furniza dovezi, în timp ce oficialii ucraineni au respins afirmația lor.

___