Volodimir Zelenski a declarat marți că a primit o ofertă „serioasă și solidă" din partea liderilor țărilor care sunt gata să furnizeze Kievului avioane de luptă F-16 și că așteaptă acordurile finale cu aliații Ucrainei, transmite Reuters.

Ucrainenii vor ca avioanele de luptă F-16 să vină cât mai repedeFoto: Petras Malukas / AFP / Profimedia Images

„Partenerii noștri știu de câte avioane avem nevoie", a spus Zelenski, potrivit unui comunicat de pe site-ul președinției ucrainene.

„Am primit deja estimări privind numărul (de avioane) de la unii dintre partenerii noștri europeni ... Este o ofertă serioasă și solidă", a afirmat el.

Kievul așteaptă acum un acord final cu aliații săi, inclusiv „un acord comun cu Statele Unite", a mai spus Zelenski. Încă nu este clar care aliați ai Kievului sunt pregătiți să trimită avioanele în Ucraina.

Președintele american Joe Biden a spus luna trecută liderilor G7 că Washingtonul susține programele comune de pregătire a aliaților pentru piloții ucraineni pe F-16. Dar consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat că nu există o decizie finală privind trimiterea de avioane de către Washington.

Zelenski cere de mult timp avioanele F-16, spunând că folosirea lor de către piloții ucraineni ar fi un semnal sigur din partea lumii că invazia Rusiei se va încheia cu o înfrângere.

Rusia a declarat marți că avioanele de vânătoare F-16 construite în SUA pot „găzdui" arme nucleare și a avertizat că furnizarea acestora către Kiev va duce la o nouă escaladare a conflictului.