Forţele ruse au tras în mod repetat asupra unei conducte de amoniac din regiunea Harkov a Ucrainei, a declarat marţi un guvernator local, o conductă potenţial crucială pentru extinderea acordului care să permită exportul în siguranţă de cereale şi îngrăşăminte din porturile Mării Negre, informează Reuters.

Trei rachete rusești lansate împotriva Ucrainei din regiunea rusă Belgorod sunt văzute în HarkovFoto: Vadim Belikov / AP / Profimedia

Prelungirea luna viitoare a iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră, un pact încheiat în iulie 2022 pentru a ajuta la gestionarea crizei alimentare globale, ar putea depinde de redeschiderea conductei.

Conducta de amoniac, cea mai lungă din lume, se întinde pe aproximativ 2.470 de kilometri, de la Togliatti în Rusia pe râul Volga până la trei porturi la Marea Neagră. Ea a fost închisă după invadarea Ucrainei de către Moscova, în februarie 2022.

Nu a fost înregistrată nicio scurgere după bombardamentul de marţi seara târziu care a lovit conducta în apropierea satului Masiutivka şi a unui alt bombardament care a avut loc peste noapte în apropiere de satul Zapadne, a precizat Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov. "Nu există nicio ameninţare pentru viaţa şi sănătatea oamenilor", a spus Sinehubov pe Telegram.

Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste informaţii.