Guvernul Statelor Unite are informații care înclină să dea vina pe Rusia pentru distrugerea barajului din Nova Kakhovka din Ucraina, a informat marți NBC News, citând doi oficiali americani și un oficial occidental, relatează Reuters.

Barajul hidrocentralei Nova Kakhovka a fost aruncat in aerFoto: Ukrainian Presidential Office / Zuma Press / Profimedia

Administrația președintelui Joe Biden căuta marți să desecretizeze o parte din informațiile pe care le deține încă de marți după-amiază, a informat NBC News.

Un torent de apă a țâșnit marți prin barajul masiv de pe râul Nipru care separă forțele ruse de cele ucrainene în sudul Ucrainei, inundând o porțiune din zona de război și forțând sătenii să fugă din calea apelor. Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul Nova Kakhovka, în timp ce Kremlinul a spus că Ucraina a fost cea care a sabotat barajul.

Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul Nova Kakhovka, în timp ce Kremlinul a spus că Ucraina a fost cea care a sabotat barajul.

Casa Albă spune că SUA nu pot determina în mod concludent cauza distrugerii barajului ucrainean

Casa Albă a declarat marți că nu poate spune în mod concludent ce a cauzat distrugerea barajului din Nova Kakhovka din Ucraina, dar evaluează rapoartele conform cărora explozia ar fi fost cauzată de Rusia, care deținea controlul asupra barajului încă de anul trecut.

Purtătorul de cuvânt John Kirby a spus că este clar că distrugerea barajului de pe râul Nipru care desparte forțele ruse de forțele ucrainene din sudul Ucrainei a provocat probabil „multe morți” și evacuarea a mii de ucraineni.

Kirby a declarat reporterilor că daunele ar putea avea, de asemenea, un impact devastator asupra securității energetice a Ucrainei.

Simulările computerizate arată cum distrugerea în amonte a barajului de pe râul Nipru riscă să producă inundații masive de-a lungul malurilor sale până la gura de vărsare în Marea Neagră.

Acestea au fost realizate anul trecut în contextul în care Rusia și Ucraina au început să se acuze reciproc în luna noiembrie a anului trecut că ar intenționa să distrugă barajul construit pe Nipru, al patrulea cel mai mare din Europa.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirma la momentul respectiv că barajul reține circa 18 milioane de metri cubi de apă, iar dacă ar fi aruncat în aer, 80 de așezări, între care Herson, ar fi inundate rapid.

Ce spune Șoigu despre distrugerea barajului din Nova Kakhovka

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a acuzat marți Ucraina că a aruncat în aer uriașul baraj Kakhovka, ca parte a unui plan de mutare a unităților din regiunea Herson din apropiere pentru operațiuni împotriva forțelor ruse, relatează Reuters.

O declarație a Ministerului rus al Apărării, semnată de Șoigu, a spus că distrugerea barajului și inundațiile rezultate au fost concepute pentru a împiedica Rusia să atace lângă Herson, permițând în același timp Ucrainei să „transfere unități și echipamente de pe frontul Herson în zona operațiunilor ofensive”.

Șoigu nu a furnizat dovezi care să susțină afirmația. Ucraina și aliații săi occidentali spun că Rusia a fost cea care a aruncat în aer barajul la primele ore ale zilei de marți.

Ucraina investighează explozia de la baraj ca pe o crimă de război și ca pe un posibil „ecocid", a declarat marți biroul procurorului său general, informează Reuters.

Ucraina spune că Rusia a aruncat în aer barajul „într-un moment de panică”

Agenția de informații militare a Ucrainei a spus că forțele rusești au aruncat în aer barajul Kakhovka, într-o zonă ocupată de Rusia din sudul Ucrainei, „într-un moment de panică".

„Ocupanții au aruncat în aer barajul de la Kakhovka în panică - acesta este un act evident de terorism și o crimă de război, care va fi o dovadă într-un tribunal internațional", se arată într-o declarație publicată pe canalul de Telegram al Serviciului de informaţii militare al Ucrainei.

Ucraina este unul dintre puținele state, inclusiv Rusia, care au incriminat „ecocidul" prin legislația internă.

Kievul definește ecocidul ca fiind „distrugerea în masă a florei și faunei, otrăvirea resurselor de aer sau de apă, precum și orice alte acțiuni care pot provoca un dezastru ecologic" în articolul 441 din codul penal al Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 468-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.