O încetare a focului în Ucraina „nu va duce la pace”, i-a spus marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski trimisului special al Papei Francisc, cardinalul italian Matteo Zuppi, în timpul vizitei acestuia la Kiev, potrivit AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Pool for Yomiuri / AP / Profimedia

„Șeful statului a subliniat că încetarea focului și înghețarea conflictului nu vor duce la instaurarea păcii”, a precizat președinția ucraineană într-un comunicat.

Zelenski a făcut apel la Sfântul Scaun „să contribuie la punerea în aplicare a planului de pace ucrainean”, care prevede ca Kievul să recupereze toate teritoriile ocupate de Moscova.

Potrivit președinției ucrainene, Volodimir Zelenski „a subliniat că numai eforturile comune, izolarea diplomatică și presiunea asupra Rusiei pot influența agresorul și pot duce la o pace justă pe teritoriul ucrainean”.

„Președintele a remarcat că Sfântul Scaun ar putea contribui în mod eficient la eliberarea prizonierilor ucraineni, la întoarcerea copiilor deportați și la restabilirea justiției”, a adăugat președinția în comunicatul său.

Într-o declarație separată trimisă la sfârșitul după-amiezii, Vaticanul a descris vizita ca fiind „scurtă, dar intensă”, indicând că conținutul diferitelor discuții va fi „adus în atenția Sfântului Părinte”, la fel ca și „suferințele atroce ale poporului ucrainean”.

Vizita arhiepiscopului Zuppi la Kiev are loc în contextul în care forțele ucrainene au desfășurat în ultimele zile o serie de „acțiuni ofensive” pentru a testa apărarea rusă și au revendicat câștiguri în apropierea orașului devastat Bahmut, în estul țării.

Rusia susține că a contracarat toate aceste atacuri.

Invazia rusă în Ucraina durează de mai bine de 15 luni, iar toate inițiativele de pace între cele două părți par sortite eșecului.