În grabă, Ministerul rus al Apărării a anunțat în noaptea de duminică spre luni că forțele sale au respins dimineaţă „o ofensivă de mare anvergură” a armatei ucrainene în Donbas. Informațiile apărute ieri și azi lasă mult loc de interpretare. Din partea ucrainenilor, însă, deocamdată e liniște...

Tanc ucrainean în BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Info pe scurt:

  • Rusia susține că Ucraina a declanșat o „ofensivă de mare anvergură” în zona Donbas, dar că forțele sale au reușit să respingă atacul, să ucidă sute de militari și să distrugă zeci de tancuri și blindate.
  • Din partea Ucrainei nu a existat până acum vreun anunț oficial că a fost declanșată contraofensiva și nici vreo reacție la informațiile publicate de ruși, cum că ar fi respins un atac major.
  • Pe de altă parte, cu o zi în urmă Ministerul ucrainean al Apărării a postat un video criptic cu mesajul „Șșșșt!”, în ideea în care nu ar dori să spună când și unde ar urma să aibă loc contraofensiva.
  • Imagini apărute pe internet cu un presupus atac ucrainean în apropiere de Donețk nu sunt clare și lasă mult loc de interpretare. Unii comentatori susțin că atacurile ucrainene sunt de fapt cu scop de a identifica pozițiile și răspunsurile inamicului, înaintea unui atac major.
  • Blogerii militari ruși au raportat lupte în mai multe puncte de pe front, în special în jurul Vuhledar, la aproximativ 150 km sud-vest de Bahmut, dar și în zonale la vest de Donețk unde Rusia spune că a fost declanșat atacul „de mare anvergură”.
  • Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin confirmă și el avansurile ucrainene din Bahmut și spune că Rusia a pierdut controlul asupra unui teritoriu.
  • Merită amintit că ofițerii militari ucraineni au spus în trecut că orice fel de contraofensivă va fi precedată şi însoțită de simulacre şi atacuri de diversiune pentru a „modela câmpul de luptă" şi a provoca cât mai multă confuzie în rândurile ruşilor.
  • UPDATE Prima reacție a Ucrainei: „Nu avem astfel de informații și nu comentăm niciun fel de falsuri", a declarat un purtător de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ucrainene, ca răspuns la o întrebare adresată de Reuters despre „contraofensiva” de care a informat luni Rusia.
  • UPDATE 2: Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei a susținut că rapoartele rusești conform cărora Ucraina a început o contraofensivă sunt menite să distragă atenția de la pierderile suferite de Rusia în regiunea Bahmut. „Ce se intampla acum? Continuăm apărarea care a început pe 24 februarie 2022. Operațiunea defensivă include totul, inclusiv acțiunile contraofensive. Prin urmare, în unele zone trecem la acțiuni ofensive. În special, direcția Bahmut rămâne epicentrul ostilităților. Acolo ne îndreptăm pe un front destul de larg. Avem succes. Ocupăm înălțimile dominante. Inamicul este în defensivă și vrea să-și mențină poziția. În sud - inamicul este în defensivă. Luptele de importanță locală continuă”, a spus Hanna Maliar.
  • UPDATE 3: Rybar, unul dintre cele mai populare conturi de Telegram rusești care urmărește evoluția „operațiunii militare speciale” din Ucraina spune că forțele ucrainene sunt în ofensivă în sudul-vestul Donețkului (în apropiere de Vuhledar), că ar fi reușit să câștige teren și că ucrainenii ar fi dotați cu tancuri ușoare franceze AMX-10. De altfel, imagini cu vehicule blindate care par a fi AMX-10 au apărut pe internet, luni, o premieră de când acestea au ajuns în dotarea Ucrainei.

Rusia spune că a respins „un atac de mare anvergură”

„În dimineaţa zilei de 4 iunie, inamicul a lansat o ofensivă majoră în cinci sectoare ale frontului în direcţia sudului regiunii Doneţk. Inamicul nu şi-a atins scopul, nu a reuşit”, a precizat ministerul rus al Apărării, într-o ieșire publică atipică, grăbită ca oră de publicare.

Anunțul rușilor spune că la ofensivă au participat şase batalioane mecanizate şi două batalioane cu tancuri, iar că forţele ruse ar fi ucis 250 de soldaţi ucraineni şi au distrus 16 tancuri şi peste 20 de vehicule blindate.

Acesta vine însă imediat după ce duminică ucrainenii au publicat un video criptic: Ministerul Apărării din Ucraina a postat un clip video în care mai mulți militari fac „Șșșt!” și duc degetul la gură, un clip cu un mesaj care dă de înțeles că ucrainenii nu vor să spună nimic despre contraofensivă și despre momentul în care va fi declanșată.

Între timp, după anunțul Rusiei privind „contraofensiva majoră” ce ar fi fost dejucată, pe internet au apărut și imagini video, surprinse cel mai probabil dintr-o dronă, care arată un presupus asalt al ucrainenilor, cu mai multe vehicule blindate de luptă.

Imaginile publicate pe rețelele sociale arată un asalt geolocalizat că s-ar fi petrecut duminică în timpul zilei în apropiere de localitatea Velyka Novosilka, la circa 70 de kilometri sud-vest de Donețk.

În imaginile din dronă par a fi văzute mai multe vehicule blindate, precum numeroase explozii cel mai probabil de la focuri de artilerie.

Nu este clar din filmare care a fost deznodământul atacului filmat.

Prima reacție a Ucrainei

Armata ucraineană a declarat luni că nu are informații despre o ofensivă majoră despre care Rusia a afirmat că Kievul a lansat-o în cinci puncte de-a lungul liniei frontului din regiunea ucraineană Donețk, informează Reuters.

„Nu avem astfel de informații și nu comentăm niciun fel de falsuri", a declarat un purtător de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ucrainene, ca răspuns la o întrebare adresată de Reuters.

Mișcări de trupe și atacuri ucrainene pentru a identifica de fapt pozițiile rusești înainte de un atac major?

Pe de altă parte, conturi de OSINT apropiate de partea ucraineană susțin că mișcările de trupe ale ucrainenilor sunt limitate și au de fapt ca scop să identifice unde sunt de fapt pozițiile rusești și ce fel de rezistență pot opune acestea în momentul unui asalt mai de amploare.

În același timp, mișcări de trupe au fost confirmate și filmate în zona localității Novodar'ivka, la doar câțiva kilometri distanță de locul unde rușii zic că au respins contraofensiva ucraineană. În imagini par a se confrunta mai multe tancuri, din care unul este lovit de o rachetă antitanc și apoi explodează.

Nu este clar cui aparțin tancurile care au fost avariate.

Pe de altă parte, unii blogeri militari ruși susțin că în zona Novodar'ivka ucrainenii ar fi reușit să avanseze, dar că forțele ruse au recăpătat apoi controlul localității.

Ucrainenii spun de avansuri în alte zone, nimic despre vreo „contraofensivă”

Comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat luni că forţele ucrainene au continuat să „avanseze" în apropierea oraşului Bakhmut, în nordul Doneţkului, dar nu a făcut niciun comentariu cu privire la contraofensivă. Raportul zilnic al Statului Major General al Ucrainei a precizat doar că au avut loc 29 de confruntări în regiunile Doneţk şi Luhansk din estul Ucrainei, potrivit news.ro

Centrul de comunicare strategică al Ucrainei nu a abordat direct declaraţia rusă, dar a declarat, fără a furniza dovezi, că Rusia ar căuta să răspândească minciuni. "Pentru a-i demoraliza pe ucraineni şi a induce în eroare comunitatea (inclusiv propria populaţie), propagandiştii ruşi vor răspândi informaţii false despre contraofensivă, direcţiile acesteia şi pierderile armatei ucrainene", a avertizat acesta.

Zelenski, și el transmite un mesaj cripitc / Reznikov citează din Depeche Mode: „Enjoy the Silence”

Pe de altă parte, preşedintele Volodimir Zelenski a postat luni pe Twitter un mesaj de încurajare pentru ucraineni, fără a se referi în mod special la intensificarea luptelor de pe teren, observată luni în unele părţi ale liniei de front.

„Teroarea rusă trebuie să fie învinsă în fiecare zi şi în fiecare noapte, în fiecare regiune a Ucrainei, pe cerul fiecărui oraş şi sat ucrainean. Când orice atac al teroriştilor ruşi se va încheia cu un eşec pentru ei, înfrângerile pe care le vor suferi vor deveni o sursă a securităţii noastre pe termen lung", a declarat Zelenski, care, într-un interviu acordat în weekend publicaţiei The Wall Street Journal, declara că armata ucraineană este pregătită de-acum pentru contraofensivă.

La rândul său, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a publicat duminică pe Twitter un mesaj enigmatic, citând piesa „Enjoy the Silence" a trupei Depeche Mode.

Ce spun bloggerii militari ruși

Bloggerii de război ruşi au raportat lupte în mai multe puncte de pe front, în special în jurul Vuhledar, la aproximativ 150 km sud-vest de Bahmut.

Semion Pegov, un cunoscut blogger militar rus, care scrie sub numele War Gonzo, afirmă că forţele ucrainene au atacat în apropiere de Velika Novosilka, un sat la vest de Vuhledar. „Are loc o luptă dură", a relatat el. „De data aceasta, ştirile sunt mult mai îngrijorătoare", a scris el.

Alţi bloggeri militari ruşi au raportat, de asemenea, lupte grele luni dimineaţă în apropiere de Bahmut, în apropiere de Soledar şi Vuhledar.

La rândul lor, corespondenţii de la Kiev ai cotidianului The Guardian relatează că în cursul nopţii a fost raportată o escaladare semnificativă a luptelor de-a lungul liniilor de front din regiunile Doneţk şi Zaporojie, dar nu a existat nicio confirmare din partea oficialilor ucraineni că aceasta marchează începutul contraofensivei planificate de mult timp.

Afirmaţiile celor două părţi nu pot fi verificate independent.

Ofiţerii militari ucraineni au spus însă că orice astfel de contraofensivă va fi precedată şi însoţită de simulacre şi atacuri de diversiune pentru a „modela câmpul de luptă" şi a provoca cât mai multă confuzie în rândurile ruşilor.

Forțele ucrainene au recucerit un teritoriu în apropiere de Bahmut, spune Prigojin: „Este o rușine!”

Liderul mercenarilor ruși Evgheni Prigojin a declarat luni că forțele ucrainene au capturat o parte din așezarea Berkhivka, la nord de Bahmut, în estul Ucrainei, calificând-o drept o „rușine" pentru armata rusă, informează Reuters.

Grupul de mercenari Wagner finațat de Prigojin a capturat Bahmut luna trecută, după cea mai lungă bătălie din timpul războiului, și a predat pozițiile sale de acolo trupelor regulate rusești. Forțele ucrainene au continuat să atace zonele din apropierea orașului.

„Acum, o parte din așezarea Berkhivka a fost deja pierdută, trupele fug în liniște. Este o rușine!" a declarat Prigojin într-un mesaj audio publicat de serviciul său de presă.

El i-a îndemnat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, să vină pe front pentru a mobiliza trupele.

„Haideți, puteți să o faceți!", a spus el. „Și dacă nu puteți, veți muri ca niște eroi".

Prigojin are o dispută publică cu Șoigu și Gerasimov de luni de zile, acuzându-i frecvent că nu au reușit să furnizeze suficientă muniție și sprijin pentru Wagner pe front, provocând inutil pierderi grele în cadrul grupării paramilitare.

Cel mai temut general ucrainean spune că avansează la Bahmut

Comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a declarat luni dimineață că forțele ucrainene au continuat „să avanseze" în apropiere de Bahmut, potrivit Reuters.

Sîrskîi a precizat că forțele ucrainene au reușit să distrugă o poziție rusă din apropierea orașului.

„Continuăm să avansăm", a scris Sîrskîi pe canalul său de Telegram.

Cu întârziere, Ucraina recunoaște că duce lupte ofensive, dar nu spune dacă acestea fac pare din marea controfensivă anunțată de luni de zile / Rușii raportează avansuri ucrainene lângă Donețk

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei a susținut că rapoartele rusești conform cărora Ucraina a început o contraofensivă sunt menite să distragă atenția de la pierderile suferite de Rusia în regiunea Bahmut.

„Ce se intampla acum? Continuăm apărarea care a început pe 24 februarie 2022. Operațiunea defensivă include totul, inclusiv acțiunile contraofensive. Prin urmare, în unele zone trecem la acțiuni ofensive. În special, direcția Bahmut rămâne epicentrul ostilităților. Acolo ne îndreptăm pe un front destul de larg. Avem succes. Ocupăm înălțimile dominante. Inamicul este în defensivă și vrea să-și mențină poziția. În sud - inamicul este în defensivă. Luptele de importanță locală continuă”, a spus Hanna Maliar.

Rybar, unul dintre cele mai populare conturi de Telegram rusești care urmărește evoluția „operațiunii militare speciale” din Ucraina spune că forțele ucrainene sunt în ofensivă în sudul-vestul Donețkului (în apropiere de Vuhledar), că ar fi reușit să câștige teren și că ucrainenii ar fi dotați cu tancuri ușoare franceze AMX-10. De altfel, imagini cu vehicule blindate care par a fi AMX-10 au apărut pe internet, luni, o premieră de când acestea au ajuns în dotarea Ucrainei.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro