Armata rusă s-a grăbit să anunțe în noaptea de duminică spre luni că forțele sale au respins „o ofensivă de mare anvergură” a armatei ucrainene în Donbas, potrivit AFP. Între timp au apărut și imagini video, surprinse cel mai probabil dintr-o dronă, care arată un presupus asalt al ucrainenilor, cu mai multe vehicule blindate de luptă.

Tancuri si blindate ale armatei ucraineneFoto: Captura video

Imaginile publicate pe rețelele sociale arată un asalt geolocalizat că s-ar fi petrecut duminică în timpul zilei în apropiere de localitatea Velyka Novosilka, la circa 70 de kilometri sud-vest de Donețk.

În imaginile din dronă par a fi văzute mai multe vehicule blindate, precum numeroase explozii cel mai probabil de la focuri de artilerie.

Nu este clar din filmare care a fost deznodământul atacului filmat.

În același timp, mișcări de trupe au fost confirmate și filmate în zona localității Novodar'ivka, la doar câțiva kilometri distanță de locul unde rușii zic că au respins contraofensiva ucraineană. În imagini par a se confrunta mai multe tancuri, din care unul este lovit de o rachetă antitanc și apoi explodează.

Nu este clar cui aparțin tancurile care au fost avariate.

Pe de altă parte, unii blogeri militari ruși susțin că în zona Novodar'ivka ucrainenii ar fi reușit să avanseze, dar că forțele ruse au recăpătat apoi controlul localității.

Rusia susține că a respins o ofensivă ucraineană majoră în Donbas

„În dimineaţa zilei de 4 iunie, inamicul a lansat o ofensivă majoră în cinci sectoare ale frontului în direcţia sudului regiunii Doneţk. Inamicul nu şi-a atins scopul, nu a reuşit”, a precizat ministerul rus al Apărării.

La ofensivă au participat şase batalioane mecanizate şi două batalioane cu tancuri, a adăugat departamentul militar.

Un video postat de minister pe Telegram arată ceea ce se menţionează că ar fi vehicule blindate ucrainene filmate din aer, fiind distruse de forţele ruse.

Potrivit Reuters, ministerul susţine că forţele ruse au ucis 250 de soldaţi ucraineni şi au distrus 16 tancuri şi peste 20 de vehicule blindate, notează News.ro.