Atacul cu drone ce a avut loc marți dimineața asupra capitalei Moscova a fost pe larg comentat în Rusia, stârnind furie în rândul unora, în timp ce unii propagandiști ai Moscovei au părut mai degrabă consternați de situație.

Atac cu drone la MoscovaFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Apropo, cu cât își dau seama mai repede oamenii din Ekaterinburg, Celeabinsk și Sankt Petersburg că suntem într-un război și trec la o atitudine de război, cu atât mai rapid vom câștiga. Vor fi probleme atât timp cât oamenii simt că [războiul] este foarte departe și nu foarte important”, a afirmat în emisiunea sa Vladimir Soloviov, considerat propagandistul favorit al președintelui Vladimir Putin.

„Acest lucru trebuie înțeles! Băieți, este serios!”, a îndemnat el, adăugând că războiul nu se va încheia mâine și „va afecta pe toată lumea”.

„NATO a furnizat [Ucrainei] totul pentru distrugerea Rusiei”, a mai acuzat el, sugerând apoi că polonezii vor ataca Rusia „după ce se termină ucrainenii”, o referință la o marotă favorită a propagandei ruse, că SUA sau NATO vor lupta împotriva Rusiei „până la ultimul ucrainean”.

„Deci trebuie să fim vigilenți, să nu intrăm în panică, să fim calmi și să ne întrebăm 'Ce am făcut eu pentru victorie?'”, a mai îndemnat Soloviov, înainte de a lansa un nou apel pentru distrugerea orașelor ucrainene, enumerând Kievul, Odesa, Harkovul, Dnipro, Liovul și altele.

Unii propagandiști ruși văd în atacul asupra Moscovei un lucru pozitiv

Un punct de vedere asemănător a fost exprimat și de către analistul militar Konstantin Sivkov, un fost ofițer naval care a ocupat funcții de rang înalt în comandamentul militar de la Moscova.

„Eu cred sincer - și cine vrea poate să mă judece pentru asta - că aceste lovituri au fost foarte pozitive pentru noi”, a afirmat acesta în platoul uneia dintre emisiunile difuzate de NTV, televiziune deținută de Gazprom.

„De ce? Dintr-un motiv foarte simplu: ele vor mobiliza societatea. Fiindcă da, societatea noastră va începe într-adevăr să își dea seama în ce condiții ne aflăm”, și-a explicat Sivkov poziția, adăugând că loviturile asupra Moscovei n-au avut niciun fel de impact militar, dar că ele au un impact „socio-politic foarte serios”.

„Oamenii vor înțelege acum că inamicul nostru este foarte serios, că inamicul îți poate arunca în aer mașina sau blocul de locuințe, că ar putea arunca în aer intrarea în blocul tău, că trebuie să fii atent și să verifici cu temeinicie unde locuiești, cu cine îți petreci timpul și cum acționezi”, a argumentat Sivkov, subliniind că „aceste lucruri sunt foarte importante”.

Loviturile cu drone au atras noi reacții furioase din partea lui Prigojin și Ghirkin

Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a avut însă o reacție diametral opusă, lansând noi acuzații dure la adresa comandamentului militar de la Moscova într-un mesaj audio publicat de serviciul de presă al firmei sale de catering Concordia și transcris apoi de administratorii canalului său de Telegram.

„Bestii infecte. Ce faceţi? (...) Ridicaţi-vă fundurile din birourile în care aţi fost trimişi pentru a proteja această ţară. Voi sunteţi Ministerul Apărării (...) De ce dracu aţi permis să ajungă aceste drone la Moscova?”, a reacționat acesta.

„Ca cetăţean, sunt profund indignat că aceste lepădături stau liniştite (...) De aceea consider că poporul are tot dreptul să le ceară socoteală acestor neruşinaţi”, a mai spus, printre altele, acesta într-un mesaj plin de invective adresat conducerii militare a Rusiei.

Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas și un criminal de război condamnat la închisoare pe viață în Olanda, a afirmat pe canalul său de Telegram că impactul loviturilor asupra Moscovei nu are de-a face cu distrugerile provocate, ci ține de impactul psihologic al acestora.

„Conducerea țării a promis nu un război, ci o operațiune militară specială. Mi se pare mie (și cred că de asemenea multor altora) că o operațiune militară specială nu implică lovituri împotriva aviației strategice din [aerodromurile] Engels sau de la Moscova, unde încă din perioada sovietică a existat cea mai bună apărare aeriană și sistem de apărare cu rachete din întreaga Rusie”, a notat el.

Acuzând că propaganda Kremlinului nu se potrivește cu realitatea, el s-a întrebat „care este planul real” al administrației președintelui Vladimir Putin. „Ce poate implica acest plan în afară de ocuparea Kremlinului de către ucraineni?”, a mai scris el.

Totodată, Ghirkin i-a acuzat inclusiv pe administratorii canalului Rybar, un canal de Telegram cunoscut pentru susținerea sa fermă a „operațiunii militare speciale”, că preiau pe nemestecate propaganda Kremlinului și se inspiră din „manualul de propagandă” întocmit de administrația lui Putin pentru a le prezenta rușilor o versiune nereală a evenimentelor.

Justificările găsite de un general rus pentru eșecul apărării aeriene a Moscovei

După ce marți dimineața a anunțat că forțele sale au doborât 8 drone care nu au provocat victime sau pagube majore în Moscova, Ministerul rus al Apărării a intrat apoi în vrie pentru a încerca să distragă atenția de la semnificația atacului.

Ministerul rus al apărării Serghei Șoigu a ieșit personal să anunțe câte pierderi ar fi provocat forțele sale în rândul ucrainenilor în luna mai, acesta fiind secondat de generalul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului, care a anunțat noi lovituri împotriva „centrelor de decizie” din Ucraina.

Înaintea acestora a ieșit însă la rampă generalul Andrei Kartapolov, un fost ministru adjunct al apărării care în prezent este șeful Comisiei pentru apărare din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus. O declarație a sa a făcut înconjorul internetului.

„Avem o țară foarte mare și există întotdeauna o breșă în care o dronă poate zbura, ocolind zonele în care sunt amplasate sistemele de apărare aeriană”, a afirmat acesta pentru televiziunea rusă RBC.

Unul dintre colegii săi din Duma de Stat nu a fost de acord cu el în ceea ce privește evaluarea situației, afirmând că parlamentul rus trebuie să discute despre „problemele legate de securitate, apărarea civilă” și sugerând că legiuitorii ruși nu au voie să dezbată probleme legate de modul în care evoluează „operațiunea militară specială”.

Într-un discurs belicos la adresa Ucrainei în care a reluat teza „regimului nazist” de la Kiev, el a amenințat de asemenea că „armele nucleare tactice nu vor rămâne în teacă pentru mult timp”.

Vladimir Putin a acuzat Ucraina că încearcă să „provoace” Rusia, dar că armata și-a făcut treaba

Probabil tot într-o tentativă de a minimaliza simbolismul noului atac asupra capitalei ruse, Putin nu a ieșit să țină un discurs televizat despre acest subiect. El a fost întrebat însă despre atacul cu drone marți după-amiaza în timpul unei vizite făcute la Centrul Zolotov pentru Educație și Cultură din Moscova.

„Astfel, cu două-trei zile în urmă, Forțele Armate ale Rusiei au lansat un atac asupra sediului serviciilor de informații militare ale Ucrainei. În același timp, regimul de la Kiev a ales o altă cale - aceea de a intimida cetățenii ruși și de a ataca clădirile de locuințe. Aceasta este o manifestare clară a activității teroriste”, a acuzat el.

Putin a spus de asemenea scopul atacului cu drone asupra Moscovei a fost de a „provoca o reacție reciprocă din partea Rusiei”.

Liderul de la Kremlin a mai remarcat că apărarea aeriană a Moscovei a funcționat „conform planului, satisfăcător”. „Cu toate acestea, mai avem de lucru”, a adăugat el.

Rușii de rând, mai degrabă fataliști

Într-un reportaj publicat marți seara pe baza mai multor interviuri realizate pe străzile capitalei ruse, agenția Reuters nota că locuitorii Moscovei au adoptat o atitudine mai degrabă fatalistă după atacul cu drone care le-a vizat mai devreme în cursul zilei orașul.

Foarte puțini s-au declarat îngrijorați de ceea ce s-a întâmplat, mulți dând din umeri când au fost întrebați de jurnaliști despre situație. Unii și-au exprimat însă tristețea că războiul pare să escaladeze.

„Regimul de la Kiev a depășit deja toate liniile roșii. Acest lucru este foarte trist, mai ales că acum direcționează aceste drone către clădiri rezidențiale, către oraș, civili, unde nu există instalații militare”, a spus Natalia, o femeie în vârstă de 59 de ani.

Olga, o altă femeie care le-a spus jurnaliștilor de la Reuters că locuiește în apropierea locului unde a căzut una dintre drone, a afirmat în schimb că loviturile „sunt logice, erau de așteptat, la ce altceva să ne mai așteptăm?”.

„Bineînțeles că mă bucur că [drona] nu a căzut pe casa mea, doar în apropiere”, a spus aceasta, adăugând că se gândește să se mute altundeva, într-un loc mai sigur.

„Trebuie să înțelegi cauza și efectul, de ce se întâmplă toate astea. Cred că aceste atacuri se datorează unui singur lucru: faptului că conducătorul nostru a început un război. Nu e de mirare că a ricoșat înapoi aici”, le-a spus jurnaliștilor un bărbat de vârstă mijlocie care nu a vrut nici să își dea prenumele din cauza îngrijorărilor privind ceea ce i s-ar putea întâmpla.

„Toate acestea se întâmplă din cauza conducătorului nostru”, a subliniat el.

Urmărește ultimele evoluții din a 462-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.