Rusia și-a concentrat recent atacurile aproape zilnice asupra Kievului, lansând rachete și drone la primele ore ale dimineții și chiar și în timpul zilei, în încercarea de a epuiza apărarea antiaeriană a Ucrainei, susțin oficialii și experții, citați de AFP.

Un crater făcut de o dronă kamikaze în centrul KievuluiFoto: ukrinform / BEEM / Beem / Profimedia

Deși Ucraina susține că a reușit să intercepteze cele mai multe dintre aceste proiectile și că a suferit doar două decese în urma căderii de resturi, aceste lovituri sunt derutante, având în vedere că Kievul este departe de principalele fronturi și nu este un obiectiv militar major.

Oficialii și analiștii consideră că scopul acestor lovituri este de a împiedica pregătirile pentru marea ofensivă de primăvară planificată de Kiev, precum și de a epuiza capacitățile sale de apărare aeriană.

Limitarea contraofensivei și epuizarea rachetelor ucrainene

„Aceasta este reacția lor la pregătirile pentru contraofensiva ucraineană”, a asigurat pentru AFP un înalt oficial ucrainean, care a cerut să-și păstreze anonimatul. „Atacul așteptat îi face nervoși”.

„Ei încearcă să ne limiteze capacitățile: să ne golească stocul de rachete sol-aer și să ne deturneze forțele”, a adăugat el, subliniind costul redus al dronelor Shahed de fabricație iraniană folosite de Moscova în comparație cu rachetele moderne de apărare antiaeriană lansate de armata ucraineană.

Forțele rusești încearcă să localizeze sistemele de apărare antiaeriană ucrainene și să le ocupe pentru ca acestea să nu poată fi redistribuite în altă parte, potrivit lui Oleksandr Kovalenko, un observator militar din cadrul grupului ucrainean „Rezistența informațională”, care luptă împotriva propagandei rusești.

Potrivit think-tank-ului american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), „forțele rusești au început o nouă campanie (...) pentru a degrada capacitățile de contraofensivă ale Ucrainei”.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kouleba, a scris marți pe Twitter că atacurile au avut ca „scop epuizarea apărării aeriene ucrainene”. El a făcut apel la partenerii din UE și NATO să „sporească producția și furnizarea de sisteme de apărare aeriană și muniție”.

Ținta Patriot

Ministerul ucrainean al Apărării a afirmat că a distrus 29 din cele 31 de drone de atac în Kiev și în jurul acestuia în primele ore ale zilei de marți. Rata de succes a apărării antiaeriene a Ucrainei, dotată cu arme occidentale sofisticate, a crescut vertiginos de la începutul războiului.

SUA au furnizat Kievului sistemele sale avansate de apărare antiaeriană Patriot, care au devenit ținte prioritare pentru forțele rusești.

„Primul lor obiectiv este să încerce să distrugă sistemul de apărare aeriană Patriot”, a declarat Kovalenko.

Sistem PatriotFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

La începutul acestei luni, Moscova a afirmat că a reușit să distrugă o baterie Patriot cu ajutorul rachetei sale hipersonice Kinjal. Autoritățile americane au declarat că bateria a fost avariată, dar a rămas operațională.

Forțele antiaeriene ucrainene, dotate cu sisteme Patriot americane și cu Gheparduri germane, au putut să respingă aproape fiecare rachetă rusească de pe cer.

Rusia a susținut că rachetele sale hipersonice Kinjal, cunoscute și sub numele de Killjoy, termenul folosit de NATO, sunt „de neînvins", dar Ucraina susține că a doborât șase dintre ele într-o singură noapte folosind sitemul Patriot.

Atac de răzbunare / Efect psihologic

Atacurile rusești au un „efect psihologic major” asupra locuitorilor din Kiev, în ciuda faptului că victimele din capitală sunt rare, a declarat un expert militar.

Generalul Sir Richard Barrons, fost comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite Britanice, a declarat pentru Sky News că acesta este „probabil unul dintre obiectivele” forțelor Moscovei înaintea mult lăudatei contraofensive ucrainene.

El a spus că atacul cu rachete și drone „nu face multe victime și distrugeri, au în mod clar un efect psihologic major asupra populației”.

Sir Richard a adăugat: „De fiecare dată când un lansator de rachete al apărării antiaeriene ucrainene trage o rachetă spre o dronă ieftină, rămâne cu o rachetă mai puțin... este vorba despre încercarea rușilor de a epuiza și apărarea antiaeriană ucraineană”.

Fostul comandant a declarat că forțele rusești „vor face tot ce pot pentru a reduce încrederea ucrainenilor” în contraofensivă, bătălia aeriană fiind „o parte cu adevărat importantă a ceea ce se va întâmpla în continuare”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iurii Ignat, ultimele lovituri fac parte, de asemenea, dintr-o operațiune psihologică.

El le-a descris drept o „răzbunare” pentru „eșecurile” Rusiei pe linia frontului, menite să satisfacă opinia publică rusă și să încerce să „semene panică în rândul populației ucrainene”.

„Bineînțeles că aceste lovituri sunt iritante, cum ar putea să nu fie?”, a adăugat oficialul de rang înalt, vorbind sub rezerva anonimatului. Dar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, „germanii au bombardat Londra timp de cinci ani, mai tare decât au bombardat rușii Kievul, și ce s-a întâmplat?

Dacă Rusia speră că ucrainenii demoralizați îl vor împinge pe președintele Volodimir Zelenski să înceapă negocierile de pace, acest lucru arată „că nu ne cunosc foarte bine psihologia”, a adăugat Kovalenko.

Urmărește ultimele evoluții din a 461-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.