​Armata rusă a ieșit marți după-amiaza la rampă, anunțând noi pierderi pe care le-ar fi provocat forțele ucrainene și lovituri asupra centrelor decizionale de la Kiev după ce atacul cu drone asupra Moscovei a uluit opinia publică rusă.

Vladimir Putin alaturi de Serghei Soigu si generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major RusFoto: Kremlin Pool / Alamy / Profimedia Images

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a avut o intervenție personală la primele ore ale după-amiezii, declarând că forțele armate ale Ucrainei au pierdut peste 16.000 de militari în luna mai.

„Grupurile de forțe rusești continuă să provoace pagube efective prin foc asupra inamicului. Numai în această lună pierderile sale s-au ridicat la peste 16 mii de militari, 16 avioane, 5 elicoptere, 466 de vehicule aeriene fără pilot, peste 400 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 238 de piese de artilerie de camp și mortiere”, declarat el în timpul unei videoconferințe.

Potrivit TASS, acesta a susținut de asemenea că forțele rusești au interceptat și distrus „196 de rachete HIMARS, 16 rachete HARM și 29 de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow”.

Vorbind despre dronele care au căzut marți dimineața în capitala rusă, Șoigu a afirmat că „folosind armele NATO, autoritățile de la Kiev continuă să lovească în instituțiile sociale, să efectueze atacuri teroriste împotriva civililor ruși. Forțele noastre armate reacționează cât mai dur la acțiunile militanților ucraineni”.

Mai devreme în cursul zilei ministerul rus al apărării a declarat că Ucraina a atacat capitala rusă cu opt drone și că toate au fost doborâte, fără să provoace victime sau pagube majore.

Propagandistul șef al armatei ruse a anunțat lovituri asupra centrelor de decizie din Ucraina

Generalul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, a ieșit apoi după ora 15:00 să anunțe că forțele rusești au lansat lovituri aeriene „asupra punctelor de decizie din centrul Ucrainei, unde erau planificate atacuri pe teritoriul rus”.

„În cursul zilei, Forțele Armate ale Federației Ruse au desfășurat lovituri de grup folosind arme cu rază lungă de acțiune de înaltă precizie, lansate aerian asupra punctelor centrale de luare a deciziilor unde, sub îndrumarea specialiștilor agențiilor de informații occidentale, erau planificate acte teroriste pe teritoriul rus”, a spus Konașenkov la un briefing excepțional organizat marți.

Ca de obicei, Konașenkov a declarat că „toate obiectele țintite au fost lovite”, potrivit Interfax.

El a declarat de asemenea că în ultima zi armata rusă a distrus șapte lansatoare de rachete multiple HIMARS și o rachetă antiradar HARM în „zona operațiunii militare speciale”.

Fostul adjunct al lui Serghei Șoigu a explicat că Rusia „este o țară mare”

Înainte de noile comentarii făcute de acesta a ieșit la rampă și generalul în retragere Andrei Kartapolov, șeful Comisiei pentru apărare din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus. Kartapolov, care în trecut a ocupat funcția de adjunct al lui Serghei Șoigu la ministerul rus al Apărării, a încercat să ofere o justificare pentru faptul că Moscova a putut fi lovită cu drone.

„Avem o țară foarte mare și există întotdeauna o breșă în care o dronă poate zbura, ocolind zonele în care sunt amplasate sistemele de apărare aeriană”, a declarat acesta pentru televiziunea rusă RBC.

Kartapolov a subliniat însă că „armata face tot ce ar trebui să facă”, dând exemplu în acest sens că dronele nu au lovit nicio unitate militară sau guvernamentală și nu au cauzat daune grave clădirilor rezidențiale.

Generalul rus a mai spus că atacul cu drone face parte din campania de război informațional al Ucrainei.

„[Campania] este concepută să genereze panică și să provoace discuții intense. Cel mai important este să nu permitem acest lucru. Este un act de intimidare îndreptat împotriva populației civile" a afirmat el.

Ucraina a negat că ar fi implicată direct în atacul de marți dimineața asupra Moscovei, sugerând că acesta ar fi fost rezultatul activității partizanilor ruși.

„În ceea ce privește atacurile: bineînțeles că ne bucurăm să privim și prezicem o creștere a numărului de atacuri. Dar, bineînțeles, nu avem nimic de-a face în mod direct cu acest lucru”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak pentru canalul „Breakfast Show” de pe Youtube.

Urmărește ultimele evoluții din a 461-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.