Armata ucraineană a glumit luni că ar avea „dragoni” în dotarea sa însă înregistrarea video distribuită de aceasta cu distrugerea unui tanc rusesc este mai interesantă decât pare la prima vedere.

Tanc rusesc distrusFoto: Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Când ai dragoni de partea ta”, a notat simplu ministerul ucrainean al Apărării pe pagina sa de Twitter la postarea cu înregistrarea video, într-o posibilă ironie la „dinții de dragon” plasați de armata rusă de-a lungul întregului front pentru a-și consolida liniile defensive.

După cum au explicat administratorii paginii OSINTtechnical, specializată în monitorizarea echipamentelor militare folosite de ambele părți ale războiului din Ucraina, înregistrarea video a surprins de fapt lovitura unui sistem antitanc Javelin împotriva unui T-80U rusesc în regiunea Donețk, ea aparținând cel mai probabil Batalionului 21 de Infanterie Motorizată a armatei ucrainene.

Numărul înregistrărilor video cu lovituri efectuate împotriva unor tancuri și blindate rusești cu sisteme Javelin a scăzut considerabil în ultima jumătate de an în condițiile în care luptele statice duse în jurul orașului Bahmut au dus la reducerea dramatică a operațiunilor cu unități blindate sau mecanizate.

În plus, armata ucraineană a primit în ultima perioadă cantități uriașe de muniții de artilerie și drone, arme care pot scoate din acțiune tancurile rusești de la distanțe mult mai mari decât aceste arme antitanc portabile, reducând astfel pericolul pentru militarii ucraineni care le folosesc.

O excepție notabilă a reprezentat-o o înregistrare video apărută pe rețelele de socializare la începutul lunii aprilie, aceasta surprinzând cum două tancuri rusești au fost lovite cu rachete lansate de sistemele Javelin, unul reușind inițial să fugă înainte de a exploda spectaculos.

O iluzie optică și distrugerea unui tanc rusesc

Ceea ce e interesant la noua înregistrare video e că ea arată cum tancul T-80U rusesc cade victimă unei lovituri clasice a sistemelor Javelin, cu racheta venind de sus în jos asupra sa.

Acest tip de lovituri sunt cele care de regulă provoacă o detonare catastrofală a munițiilor de la bordul vehiculului de luptă, ducând la exploziile spectaculoase care propulsează turela tancului la zeci de metri în aer.

În cazul de față însă lovitura a provocat o implozie a tancului iar suflul detonării a avut o traiectorie orizontală, creând iluzia că aparține de fapt armei cu care tancul a fost lovit, de unde și gluma armatei ucrainene privind „dragonii” din dotarea sa.

O înregistrare video care a surprins un efect vizual la fel de spectaculos a fost distribuită de militarii ucraineni la sfârșitul lunii ianuarie, aceasta surprinzând însă o serie de lovituri care au decimat un grup de soldați ruși.

În cazul respectiv însă, suflul a aparținut într-adevăr armelor care l-au lansat, cel mai probabil tot sisteme antitanc, deși nu este clar care tip au fost folosite în acest atac asupra soldaților armatei de invazie.

Urmărește ultimele evoluții din a 461-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.