Luni dimineață, într-un mod total neobișnuit, autoritățile ucrainene au anunțat - foarte repede după atacul masiv cu drone și rachete - că rușii au lovit un aerodrom din vestul țării, precizând că cinci aeronave „au fost scoase din funcțiune” și că se lucrează la repararea pistei.

Avioane de luptă ale forțelor aeriene ucraineneFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

La acest moment, nu există imagini publice cu locul atacului și nici informații precise, dar unii analiști militari spun că există multe semne de întrebare privind ceea ce s-a întâmplat, mai ales în condițiile în care imaginile din satelit arată că aerodromul are zeci de buncăre pentru protecția avioanelor de luptă.

Interesant de precizat este și faptul că acest aeroport militar este baza de operațiuni a avioanelor Su-24 ucrainene ce lansează rachetele Storm Shadow, fiind ușor de înțeles de ce este o țintă importantă pentru ruși.

Ciudata declarație ucraineană privind pierderea a cinci avioane

Atacurile aeriene din primele ore ale zilei de luni au lovit un obiectiv militar din Khmelnytskiy, iar forțele de intervenție încă se străduiesc să țină sub control flăcările, a anunțat, dimineață, guvernatorul regional.

„În acest moment, se lucrează în continuare pentru a limita incendiile din depozitele de combustibil și lubrifianți și muniții", a scris pe Telegram biroul guvernatorului regional din Khmelnytskiy.

„Cinci aeronave au fost scoase din funcțiune. Pista de aterizare este în curs de reparare. Datele privind victimele sunt în curs de actualizare”, a adăugat sursa citată.

Potrivit ucrainenilor, rușii au lansat în noaptea de duminică spre luni 40 de rachete de croazieră (din care 37 ar fi fost doborâte) și 35 de drone (din care 29 ar fi fost doborâte).

„Greu de crezut că oficialii ucraineni ar furniza rușilor o BDA”

Analistul militar Jakub Janovsky, colaborator al cunoscutului site Oryx și al site-ului de investigații Bellingcat, spune că probabil au fost lovite avioane scoase din uz ce fuseseră lăsate în câmp deschis și că foarte probabil ucrainenii nu au oferit pe tavă rușilor o evaluare a pagubelor provocate (BDA).

„În opinia mea (pe baza acestei imagini vechi de pe Google Maps), având în vedere numeroasele HAS (buncăre de protecție pentru avioane), m-aș aștepta ca cele 5 aeronave distruse să fie aparate de zbor retrase lăsate afară (avioanele utilizabile fiind în HAS), dar ar putea fi necesară o nouă imagine din satelit a bazei aeriene pentru a determina ce a fost avariat/distrus”, a scris acesta pe Twitter.

„Aceasta este baza de operațiuni a avioanelor Su-24 folosite pentru lansarea rachetelor de croazieră Storm Shadow - dar nu este clar dacă aceste avioane se aflau chiar la această bază aeriană în momentul atacului.

Iar faptul că sunt ținute în HAS ar face puțin probabilă pierderea a cinci aeronave - așa că, în opinia mea, aceste 5 avioane erau probabil în câmp deschis și, prin urmare, este mai probabil să fie vorba de aeronave retrase. Dar aceasta este o speculație bazată pe informațiile limitate disponibile.

Este, de asemenea, greu de crezut că oficialii ucraineni ar furniza rușilor o BDA (evaluare exactă a pagubelor provocate de bombe) - și cu atât mai puțin că ar face acest lucru rapid (în unele cazuri din trecut, oficialii UA au postat informații false despre rezultatele loviturilor).”, a adăugat Jakub Janovsky.