Rusia a acuzat Japonia de „speculații cinice și fără scrupule" cu privire la comentariile făcute de Tokyo în legătură cu amenințarea nucleară pe care o reprezintă Moscova și a promis că va răspunde la ultima rundă de sancțiuni impuse de Japonia din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, informează Reuters.

Rachete nucleare balistice la o paradă militară de la MoscovaFoto: RusiaIvanov Arkady / Alamy / Alamy / Profimedia

Șeful de cabinet al premierului nipon, Hirokazu Matsuno, a declarat vineri că Japonia va impune sancțiuni suplimentare Rusiei după ce summitul G7, găzduit de Tokyo săptămâna trecută, a convenit să intensifice măsurile de pedepsire a invaziei Moscovei în Ucraina.

Matsuno a condamnat, de asemenea, planul Rusiei de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus, afirmând că acest lucru va inflama și mai mult situația și că Japonia nu va accepta niciodată „amenințarea nucleară a Rusiei, cu atât mai puțin utilizarea acesteia".

Ministerul rus de Externe a declarat că evaluează implementarea sancțiunilor impuse de Japonia asupra securității naționale și economiei sale și că nu va lăsa fără răspuns „acțiunile nelegitime" ale Tokyo.

Ministerul rus de Externe a contestat, de asemenea, faptul că Matsuno a spus că Rusia se implică în „șantaj nuclear".

„Dorința de a atribui Rusiei intenția nedovedită de a folosi arme nucleare în legătură cu evenimentele din Ucraina nu este altceva decât o speculație cinică și fără scrupule", a apreciat ministerul.

Rusia a respins sâmbătă criticile președintelui american Joe Biden cu privire la planul Moscovei de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus, afirmând că Washingtonul a desfășurat timp de decenii astfel de arme nucleare în Europa.

Ministerul rus de Externe a îndemnat Japonia să manifeste o „îngrijorare" similară față de desfășurările americane în Europa.

Urmărește ultimele evoluții din a 458-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.