Dacă Statele Unite nu sprijină suficient Ucraina în războiul împotriva Rusiei, acest lucru ar trimite un semnal Chinei că ar putea cuceri Taiwanul, a declarat vineri un senator de rang înalt în cadrul unei vizite la Kiev, potrivit Reuters.

Senatorul Lindsey GrahamFoto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Republicanul Lindsey Graham a declarat, după întâlnirea cu președintele Volodimir Zelenskii, că președintele american Joe Biden ar trebui să trimită mai multe arme Ucrainei, în plus față de cele peste 35 de miliarde de dolari în armament și echipamente militare deja furnizate.

O linie dură față de China este una dintre puținele politici cu sprijin bipartizan în Congresul american, profund divizat.

Beijingul consideră că Taiwanul face parte din teritoriul său. Forțele armate chineze au efectuat exerciții, au tras rachete deasupra Taiwanului și au întrerupt contactele militare cu Washingtonul după ce fosta președintă a Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi a vizitat insula autonomă în august 2022.

"Nu se poate renunța la a ajuta Ucraina, pentru că dacă eșuăm aici, acolo se duce Taiwanul", a declarat Graham reporterilor.

"Dacă candidezi la președinție, ca republican sau democrat, nu știu cum poți aduce argumentul că suntem mai puternici împotriva Chinei dacă scoatem din priză Ucraina - asta nu are niciun sens. Ceea ce vreau ca chinezii să vadă este că invadarea unui vecin nu este atât de ușoară pe cât pare.", a spus el.

"Cel mai bun mod de a proteja Taiwanul și ordinea mondială este ca Putin să piardă"

Pentru ca o contraofensivă mult așteptată a Ucrainei să aibă succes, forțele sale au nevoie de armament mai mult și mai bun, cum ar fi avioane de luptă F-16 fabricate în SUA și arme cu rază de acțiune mai mare, a declarat Graham.

"Există arme care contează și am fost prea lenți în a aduce arme care contează pentru armata ucraineană... mesajul meu către administrația Biden este: apreciez ceea ce ați făcut. Trebuie să faceți mai mult", a spus Graham.