Raidul transfrontalier din regiunea rusă Belgorod, venit dinspre Ucraina, săptămâna aceasta a crescut teama în rândul oficialilor de la granița cu Ucraina, iar guvernatorii ruși solicită înarmarea unităților locale de autoapărare sau chiar înființarea unei noi structuri militare de comandă la frontieră, relatează Reuters.

Atac în BelgorodFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Raidul în regiunea Belgorod al luptătorilor etnici ruși care se opun Kremlinului, echipați aparent cu vehicule militare fabricate în SUA, a durat două zile, forțând Moscova să apeleze la avioane, lovituri aeriene și artilerie pentru a-i alunga pe parizanii ruși.

Atacul, în care Rusia a declarat că cel puțin un civil a fost ucis, a stârnit dezbateri despre ce poate face Moscova - care a invadat Ucraina în urmă cu 15 luni în ceea ce a spus că este o „operațiune militară specială” - pentru a-și proteja mai bine propria graniță.

Luptătorii ruși care luptă de partea Ucrainei au făcut o incursiune armată similară într-o altă regiune de frontieră - Breansk - în martie, iar Ucraina, care a promis de multă vreme o contraofensivă puternică pentru a alunga forțele ruse de pe propriul teritoriu, pare să fi intensificat atacurile cu drone și sabotaj împotriva țintelor din interiorul Rusiei.

Înarmarea voluntarilor de la graniță ar salva Rusia de mutarea trupelor din prima linie de război

După atacul din această săptămână, guvernatorii a două regiuni care se învecinează cu Ucraina - Belgorod și Kursk - au declarat că sunt în favoarea modificării legii pentru a permite unităților locale de autoapărare care sunt formate din voluntari să fie înarmate atunci când este necesar.

Viacheslav Gladkov, guvernatorul Belgorodului, a spus că el și alții lucrează pentru a încerca să schimbe legea.

"Le avem (unități locale de autoapărare). Avem aproape 3.000 de oameni în șapte batalioane de-a lungul graniței", a spus Gladkov.

Dar, deși a spus că sunt pregătiți pentru luptă și s-au antrenat din noiembrie anul trecut, el a spus că au rămas neînarmați, deoarece este ilegal să le dea arme în conformitate cu legislația rusă actuală.

„Acum căutăm o bază legală... (pentru ei) pentru a putea respinge inamicul, dacă este necesar, pentru cei pregătiți, capabili și profesioniști”, a spus el. „Cred că ar fi decizia corectă”.

Înarmarea unor astfel de forțe ar putea salva ministerul apărării de a fi forțat să mute unele dintre trupele de care are nevoie în prima linie pentru a răspunde unor raiduri similare în viitor.

Propunerea înarmării voluntarilor de la graniță a ajuns la urechea lui Putin, dar un deputat propune chiar mai mult

Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk, care se învecinează cu Ucraina, a declarat că este în favoarea ideii, care are un susținător puternic în persoana lui Andrei Turchak, prim-vicepreședintele Camerei superioare a parlamentului.

Turchak i-a spus președintelui Vladimir Putin în cadrul unei reuniuni a Kremlinului de luna trecută că problema trebuie rezolvată.

"Statutul juridic al acestor formațiuni este acum extrem de restrâns și, cel mai important, nu au dreptul de a purta și de a folosi arme. Propunem ca această anomalie să fie eliminată la nivel legislativ", a spus Turchak lui Putin, care a luat un raport cu recomandări de studiat.

General-colonel Andrei Kartapolov, un deputat influent care prezidează comisia de apărare a camerei inferioare a parlamentului, consideră că sunt necesare schimbări structurale mai mari pentru a asigura și granița.

El a declarat pentru postul de știri RBK că acum este nevoie de un cartier general unificat care să poată coordona și să fie responsabil de toate forțele militare și de securitate din regiunile de graniță ale Rusiei cu Ucraina.