Kalașnikov, producătorul celei mai utilizate puști de asalt din lume, a declarat vineri că lansează o nouă divizie pentru producția de drone kamikaze, una dintre armele cheie folosite în războiul din Ucraina, informează Reuters.

Pușcă de asalt KalașnikovFoto: ZX / Alamy / Alamy / Profimedia

După ce forțele ucrainene au folosit vehicule aeriene fără pilot occidentale, israeliene și turcești cu o eficiență mortală în primele luni ale războiului, Rusia a început să folosească drone Shahed fabricate în Iran, căutând în același timp să își sporească propria producție.

„Kalașnikov începe o nouă producție de drone", a anunțat t într-un comunicat cel mai mare producător rus de arme automate și artilerie ghidată, cu sediul la Ijevsk.

O nouă divizie de la Kalașnikov se va concentra pe producerea așa dronelor kamikaze, care poate sta în stand-by pentru o anumită perioadă de timp și atacă numai după ce ținta este localizată.

„Principala sarcină a diviziei este producția de complexe cu muniție ghidată. Complexele sunt concepute pentru distrugerea de înaltă precizie a țintelor terestre inamice individuale și de grup la distanță."

Kalașnikov, denumită după Mihail Kalașnikov, creatorul puștii de asalt AK-47, va produce, de asemenea, lansatoare, tehnologie de control și cercetare și dezvoltare.

„În 2024, vom fi capabili să creștem de câteva ori numărul de vehicule aeriene fără pilot produse pe nișa noastră tradițională - kamikaze și drone de recunoaștere", a declarat președintele Kalașnikov, Alan Lușnikov. El nu a oferit cifre.

Dronele, folosite de SUA în fosta Iugoslavie

Dronele - care, într-o primă formă, au fost folosite de Statele Unite ale Americii în fosta Iugoslavie în anii 1990 - au devenit un instrument important pentru armata fiecărei mari puteri - colectând informații, dar și distrugând ținte.

Ucraina a declarat vineri că Rusia a lansat 31 de drone împotriva sa în timpul nopții, în timp ce Moscova a susținut că două drone au lovit orașul Krasnodar din sudul Rusiei.

Președintele Vladimir Putin a declarat luna trecută că industria rusă a dronelor ar putea ajunge în curând la o valoare de peste 12 miliarde de dolari, odată ce va fi pus în aplicare un plan de stimulare a producției.

Putin a cerut o creștere a producției de drone. Prim-vicepremierul Andrei Belousov a declarat că, până la sfârșitul anului 2026, Rusia ar trebui să fie capabilă să producă 18.000 de drone pe an.

Urmărește ultimele evoluții din a 457-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.