Procurorii olandezi au pus sechestru pe un teren de lângă Amsterdam care aparţine fostului ginere al lui Vladimir Putin, dezvăluie o investigaţie comună făcută de The Guardian, Follow the Money şi Proekt Media, un site de investigaţii rusesc.

Maria Vorontsova, fiica cea mare a presedintelui Vladimir PutinFoto: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Profimedia

Terenul din Duivendrecht aparține lui Jorrit Faassen, un om de afaceri olandez care a fost căsătorit cu Maria Voronţova, fiica cea mare a liderului de la Kremlin.

Datele din cartea funciară olandeză arată că terenul a fost confiscat la 12 mai de către procuratura naţională pentru infracţiuni financiare, economice şi de mediu. Această instituţie este responsabilă cu aplicarea respectării sancţiunilor.

Documentele cadastrale olandeze arată că terenul a fost confiscat în cadrul unei anchete penale.

Potrivit lui Heleen over de Linden, avocat şi expert în domeniul sancţiunilor, confiscarea terenului arată că Faassen este probabil vizat de o anchetă, deşi motivul exact al seschestrului nu poate fi stabilit din documentele publice, iar procurorii olandezi nu au vrut să comenteze.

Fostul ginere al lui Putin locuiește la Moscova

Faassen, care locuieşte la Moscova, ar fi fost interogat de autorităţi pe aeroportul Schiphol, după ce a zburat recent în Olanda, a relatat joi Proekt Media, citând o sursă care îl cunoaşte pe Faassen.

Persoana respectivă a declarat că anchetatorii l-au interogat pe Faassen sub suspiciunea de „eludare a sancţiunilor" şi i-au confiscat laptopul şi telefonul mobil. Acesta s-a întors rapid la Moscova, a precizat persoana respectivă.

Faassen nu a răspuns la apelurile telefonice sau la întrebările trimise prin e-mail de The Guardian cu privire la confiscarea terenului sau la incidentul care ar fi avut loc la Schiphol.

Fiicele lui Putin, sancționate de UE și SUA

Ambele fiice adulte ale lui Putin, Maria şi Katerina, au fost puse pe listele de sancţiuni ale UE şi SUA în aprilie 2022, la scurt timp după ce Rusia a lansat invazia la scară largă în Ucraina.

Faassen, în schimb, nu face obiectul niciunei sancţiuni în SUA, UE sau Marea Britanie.

Faassen s-a căsătorit cu Voronţova în 2008, dar se pare că cei doi ar fi divorţat. Cuplul are împreună un fiu în vârstă de 10 ani, potrivit presei ruse.

În martie, SUA au declarat că lansează o nouă campanie de restricţionare a ţărilor şi persoanelor implicate în încălcarea sancţiunilor, o gamă largă de activităţi ce pot varia de la direcţionarea importurilor interzise către Rusia la facilitarea intereselor financiare ale ruşilor sancţionaţi în străinătate.

Rusia ocolește sancțiunile

Rusia s-a folosit de reţele de ocolire a sancţiunilor şi alte soluţii pentru a evita izolarea economică, în timp ce activiştii se plâng că familiile oficialilor ruşi sancţionaţi continuă să trăiască în Europa în ciuda războiului.

Terenul din afara Amsterdamului şi legătura sa cu Faassen sunt bine cunoscute publicului. La scurt timp după ce a început invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în 2022, protestatarii au ridicat pancarte pe terenul respectiv, cerându-i lui Putin să-l „elibereze pe Navalnîi", iar Voronţovei să-i spună tatălui ei să oprească războiul din Ucraina.

În rest, terenul de 1.432 de metri pătraţi de pe Molenkade 28 din Duivendrecht, o zonă situată la sud-est de Amsterdam, iese destul de puţin în evidenţă.

Fostul ginere al lui Putin voia să ridici clădiri pe terenul confiscat

Deşi parcela este în prezent goală, Faassen a solicitat în 2021 permisiunea de a construi o casă şi şase clădiri mici de birouri pe acest teren.

În martie 2022, municipalitatea a oprit procedura de autorizare pe motiv că Faassen are „legături strânse" cu Putin. (news.ro)

Urmărește ultimele evoluții din a 457-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.