Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat pe contul său de Telegram că 20.000 dintre luptătorii săi au fost ucişi în bătălia pentru oraşul ucrainean Bahmut, relatează ziarul britanic The Guardian, citat de news.ro

Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus WagnerFoto: AFP / AFP / Profimedia

În acelaşi mesaj, Evgeni Prigojin a avertizat că Rusia s-ar putea confrunta cu o altă „revoluţie” dacă liderii săi nu îşi îmbunătăţesc gestionarea războiului din Ucraina.

În plus, el a spus că 20% din cei 50.000 de condamnaţi ruşi pe care i-a recrutat pentru a lupta în Ucraina au fost ucişi în ultimele luni, un număr apropiat de cel al luptătorilor profesionişti ucişi în acţiune.

Evgheni Prigojin a acuzat, de asemenea, armata rusă că a desfăşurat o lipsă de egalitate socială în acest conflict, fiii din familii sărace fiind trimişi înapoi de pe front în sicrie de zinc, în timp ce copiii elitei ruse "şi-au agitat fundurile" la soare.

5.900 de soldaţi ruşi ucişi, potrivit celui mai recent bilanţ al Mosocovei

"Această fractură se poate termina ca în 1917 cu o revoluţie", a avertizat liderul grupării, "mai întâi soldaţii se vor ridica, iar după aceea rudele lor se vor ridica. Sunt deja zeci de mii - rude ale celor care au fost ucişi. Şi probabil vor fi sute de mii de ei - nu putem evita asta".

Dacă cifra prezentată de Evgeni Prigojin este deosebit de importantă pe partea rusă, unde Moscova păstrează secretul numărului de morţi şi răniţi, şeful Wagner a afirmat că pierderile ucrainene sunt mult mai mari: "Am de trei ori mai puţini ucişi şi (. ..) aproximativ jumătate din câte răni".

Armata rusă a publicat cel mai recent raport în septembrie 2022, anunţând 5.900 de morţi în rândurile sale.