Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni, într-un discurs, că Adunarea Parlamentară a NATO a adoptat o declaraţie importantă, prin care recunoaşte ca genocid crimele Rusiei împotriva Ucrainei şi condamnă clar „ideologia ruscistă”, potrivit News.ro.

Volodimir ZelenskiFoto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„În fiecare săptămână, adăugăm valoare pentru Ucraina de la Summitul NATO de la Vilnius. Facem totul pentru a ne asigura că decizia de la summit este cea care va funcţiona pentru noi. Vom vedea, dar tot lucrăm la asta. Apropo, astăzi a existat o declaraţie importantă din partea Adunării Parlamentare a NATO. Li se spune lucrurilor pe nume: o recunoaştere clară a crimelor Rusiei împotriva ţării noastre ca genocid, o condamnare clară a ideologiei rusciste. Aceasta este baza potrivită şi pentru alte organizaţii internaţionale”, a spus Zelenski.

„Ne pregătim pentru mai multe măsuri provizorii de securitate în ţările vecine, cele care ne susţin cel mai mult. Vom face, de asemenea, noi apeluri pentru a ne asigura că lumea înţelege Ucraina şi pentru a ne consolida legăturile cu partenerii. Şi vom continua politica noastră externă intensivă, diverse formate non-standard, maximizând atenţia utilă a lumii pentru Ucraina şi apărarea noastră. Din ce în ce mai multe rezultate pentru Ucraina – apărare aeriană, artilerie, vehicule blindate, obuze, pregătire – toate acestea sunt obligatorii”, a adăugat el.

Zelenski a precizat că ucrainenii au doborât noaptea trecută 25 de drone Shahed, dar şi rachete care au atacat Ucraina.

„Astăzi vreau să mulţumesc tuturor războinicilor noştri care apără cerul. De aseară până azi dimineaţă, au doborât 25 de drone Shahed. 25 din 25. Un rezultat excelent. Şi fiecare astfel de doborâre înseamnă vieţi salvate, infrastructură salvată. Mulţumesc! Ei au reuşit să doboare şi câteva dintre rachetele teroriştilor, dar, din păcate, nu pe toate. Dnipro şi Harkov, Odesa şi Lviv, Kiev şi Zaporojie - toate oraşele şi comunităţile noastre trebuie să primească un scut aerian în toată regula. Lucrăm foarte mult la acest lucru împreună cu partenerii noştri”, a afirmat liderul de la Kiev.