Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, intenționează să prezinte luna aceasta Consiliului de securitate al ONU un acord cu Rusia și Ucraina privind protejarea centralei nucleare Zaporojie, indicând că un acord este aproape, au declarat patru diplomați pentru Reuters.

Centrala nucleară de la ZaporojieFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Grossi a încercat de luni de zile să obțină un acord pentru a reduce riscul unui accident nuclear catastrofal din activitatea militară, cum ar fi bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, care se află în Ucraina și a fost ocupată de Rusia de peste un an.

În vreme ce Ucraina pregătește o contraofensivă în zonă, există riscul ca luptele din apropierea centralei și a celor șase reactoare ale sale să se intensifice. Rusia și Ucraina s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele care au doborât în ​​mod repetat liniile electrice vitale pentru răcirea reactoarelor și prevenirea unei tragedii nucleare.

„Pare promițător”, a spus un diplomat despre obținerea unui acord. Alții au spus că Ucraina, care s-a opus mult timp planului, îl susține acum, în timp ce poziția Rusiei era mai puțin clară.

„Planul este (de a-l prezenta Consiliului de Securitate) în această lună, dar data exactă nu a fost încă stabilită”, a spus diplomatul.

Diplomații au spus că Grossi va sublinia așa-numitele „principii” privind protejarea centralei, care ar trebui să aibă până atunci sprijinul Rusiei și Ucrainei. Unele dintre acestea sunt cunoscute de mult, cum ar fi nici tragerea în sau dinspre centrală.