Incidentul de miercuri cu drone deasupra Kremlinului a fost un „act ostil", a declarat vineri ministrul de externe rus Serghei Lavrov, avertizând că Rusia va răspunde cu „acţiuni concrete", relatează Reuters, EFE şi AFP.

Serghei LavrovFoto: Sputnik / Profimedia Images

Rusia a acuzat miercuri Ucraina că a lansat două drone asupra Kremlinului cu scopul de a-l ucide pe preşedintele Vladimir Putin şi a declarat, la o zi după incident, că SUA s-ar afla în spatele acestui pretins atac. Ucraina a negat orice implicare în respectivul incident, iar Casa Albă a respins „minciunile" ruseşti.

„Nu vom răspunde prin discuţii dacă a fost sau nu un 'casus belli'. Vom răspunde cu acţiuni concrete", a declarat şeful diplomaţiei ruse într-o conferinţă de presă în Goa, pe coasta de vest a Indiei, unde participă la o reuniune ministerială a Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS).

„Casus belli" este un termen latin pentru o acţiune politică sau militară care poate conduce la declanşarea unui război.

Lavrov: „A fost un act ostil”

„A fost în mod clar un act ostil şi este absolut evident că teroriştii de la Kiev nu ar fi putut să-l comită fără ştirea stăpânilor lor", a declarat Lavrov în aceeaşi conferinţă de presă. Referitor la acţiunile de represalii, ministrul rus a spus că Moscova „are multă răbdare", evocând un proverb rusesc potrivit căruia ruşii „se înhamă greu la o treabă, dar când o fac, fac repede", conform TASS.

Moscova îi acuză pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi guvernul său că ar fi o 'unealtă' a SUA şi a aliaţilor lor, notează EFE.

Conflictul din Ucraina nu poate fi rezolvat doar prin îngheţarea situaţiei de pe frontul din Donbas (est), întrucât 'toată lumea înţelege natura geopolitică a ceea ce se întâmplă', a mai declarat Lavrov.

Fără rezolvarea principalei probleme geopolitice, pe care a definit-o ca fiind dorinţa Occidentului de a-şi menţine hegemonia şi de „a-şi dicta tuturor voinţa", nicio criză nu poate fi rezolvată, "nici în Ucraina şi nici în alte părţi ale lumii", a afirmat ministrul rus.

„Nu am negat niciodată necesitatea de a rezolva problemele care au apărut ca urmare a acţiunilor SUA şi ale sateliţilor lor de a burduşi Ucraina cu arme pentru confruntarea cu Rusia", a mai spus Serghei Lavrov. (Agerpres)