Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Forţele Aeriene ale ţării sale au reuşit să doboare majoritatea rachetelor ruseşti – 21 din 23, referindu-se la atacurile cu rachete în urma cărora 25 de persoane au fost ucise, potrivit News.ro.

Volodimir ZelenskiFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

”Dacă nu era aşa, statul terorist ar fi reuşit să facă mai multe victime, să ia mai multe vieţi. Şi asta dovedeşte, încă o dată, că putem opri teroarea şi salva oamenii doar cu arme. Apărare aeriană, aeronave moderne”, a subliniat el.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis vineri seară, că în urma atacului cu rachetă de la Uman sunt 23 de morţi, între care patru copii, iar cei salvaţi – locuitori ai clădirii lovite şi ai celor din jur, afectate de unda exploziei – primesc asistenţa necesară.

”O rachetă în Uman, un oraş absolut paşnic, cunoscut în întreaga lume pentru că găzduieşte zeci de mii de pelerini hasidici în fiecare an… Doar răul absolut poate dezlănţui o asemenea teroare împotriva Ucrainei”, a arătat el.

Preşedintele ucrainean a adăugat că o femeie şi fiica sa de nici trei ani au fost ucise în atacul cu rachete din regiunea Dnipropetrovsk.

”Astăzi, Forţele noastre Aeriene au reuşit să doboare majoritatea rachetelor ruseşti – 21 din 23. Dacă nu era aşa, statul terorist ar fi reuşit să facă mai multe victime, să ia mai multe vieţi. Şi asta dovedeşte, încă o dată, că putem opri teroarea şi salva oamenii doar cu arme. Apărare aeriană, aeronave moderne, fără de care nu există apărare aeriană eficientă pe deplin.

Artilerie, vehicule blindate. Toate astea sunt necesare pentru a asigura securitatea oraşelor noastre, a satelor noastre, atât în spatele, cât şi pe liniile frontului. Pentru a reda siguranţa oamenilor noştri care se află încă, din nefericire, în teritoriul ocupat. Temporar. Nu putem lăsa pe nimeni sub puterea răului rusesc”, a continuat el.

Zelenski a menţionat că preşedintele Cehiei şi cel al Slovaciei au vizitat Kievul, discuţiile vizând protecţia populaţiei, restabilirea cât mai rapidă a păcii şi a ordinii în ţară.

El a arătat că a mulţumit celor două state pentru armele livrate, pentru sprijinul politic şi în ceea ce priveşte sancţiunile, dar şi în ceea ce priveşte oferirea de adăpost, şi a subliniat ce perspective sunt pe câmpul de luptă şi de ce mai este nevoie.