Un tribunal din Rusia a condamnat un fost polițist pentru răspândirea de informații false despre armată în public, pentru că a criticat războiul din Ucraina în timpul unor convorbiri telefonice avute cu niște prieteni, notează The Guardian.

Polițiști din MoscovaFoto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Fostul ofițer, Semiel Vedel, a fost condamnat luni la șapte ani de închisoare, în conformitate cu o lege pe care Kremlinul a adoptat-o la câteva zile după ce a trimis trupe în Ucraina și pe care a folosit-o intens pentru a înăbuși disidența, relatează AP.

În plus față de pedeapsa cu închisoarea, i s-a interzis să lucreze în domeniul aplicării legii timp de patru ani după eliberare.

Autoritățile l-au acuzat pe Vedel că a răspândit informații despre acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina care se abăteau de la narațiunea oficială a Moscovei.

În timpul a trei convorbiri telefonice cu prieteni anul trecut, Vedel s-a referit la Rusia ca la o „țară criminală", a folosit „Glorie Ucrainei" ca salut și a afirmat că Rusia a suferit „pierderi uriașe" în Ucraina, potrivit procurorului care a instrumentat cazul.

Oficialii au considerat că discuțiile au fost publice deoarece telefonul lui Vedel a fost interceptat, iar un anchetator a ascultat convorbirile. Acest raționament, pe care avocatul lui Vedel l-a respins ca fiind absurd, nu fusese folosit anterior în cazuri care implicau acuzații de răspândire de informații false.

Vedel, care s-a născut în Ucraina, a declarat că nu a făcut decât să împărtășească informații pe care le-a primit de la prietenii săi din departamentul de poliție din Kiev, în care avea încredere.

Urmărește ultimele evoluții din a 426-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.