Oficialii ucraineni spun că focalizarea rusă în estul regiunii Donețk s-a schimbat ușor, dar orașul Bakhmut și orașele în ruină Mariinka și Avdiivka rămân în continuare în centrul atacurilor rusești, potrivit CNN.

Soldați ucraineni la Ceasiv Iar, în apropiere de BahmutFoto: Cristian Lupaşcu / AGERPRES FOTO

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat luni că au avut loc 47 de atacuri aeriene ale avioanelor rusești în ultima zi și că peste 30 de asalturi terestre au fost respinse.

Forțele ucrainene continuă să se agațe de părți din orașul Bahmut și de calea de acces dinspre vest. Statul Major General a precizat că „pe parcursul zilei, inamicul a desfășurat acțiuni ofensive fără succes în direcția Novomarkove și Hromove”, așezări situate la nord-vest și vest de oraș.

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că în sectorul Bahmut, rușii au folosit ceea ce ea a numit „tactica siriană” de distrugere totală a clădirilor și instalațiilor.

„În același timp, apărătorii noștri desfășoară operațiuni active de asalt și împiedică inamicul să preia controlul asupra orașului”, a declarat Maliar.

Un soldat care servea în zona Bahmut, Iurii Sirotiuk din brigada a 5-a de asalt separat, a declarat că rușii aveau superioritate aeriană, dar nu zburau deasupra liniilor de front, deoarece unitățile ucrainene aveau „multe mijloace portabile” de apărare aeriană.

Ca și Maliar, Sirotiuk a declarat: „Nu am avut nicio problemă cu acest lucru: „Inamicul încearcă să distrugă complet liniile noastre defensive. Ei aruncă bombe grele asupra clădirilor din oraș, ceea ce le distruge complet. Inamicul își conduce infanteria sub sunetul focului artileriei lor”.

Dar, spune el, „ceea ce inamicul obține cu pierderi teribile, noi respingem adesea într-o singură zi”.

El a precizat că Ucraina a recâștigat tranșeele din apropierea satului Hromove.

Maliar a remarcat o scădere a atacurilor rusești într-o zonă a liniei de front care a fost foarte activă timp de mai multe luni - în apropierea orașului Lîman, deținut de ucraineni.