Premierul estonian Kaja Kallas a cerut luni ca negocierile privind intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană să înceapă în acest an, așa cum a cerut Kievul, potrivit AFP.

Kaja KallasFoto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

„Sperăm că Ucraina va putea lansa negocierile de aderare cu UE în acest an”, a declarat Kallas, vorbind alături de președintele Volodimir Zelenski în timpul unei vizite la Jitomir, Ucraina.

Ea a recunoscut, totuși, că va fi „un proces dificil” și că Ucraina trebuie să „îndeplinească 100% din condițiile” stabilite de UE.

„Cred că ar trebui să folosiți această oportunitate, această fereastră, pentru a întreprinde reforme dificile”, a spus ea ulterior, într-o sesiune cu studenții.

Zelenski a declarat că discuțiile cu Kallas au fost „foarte fructuoase”.

Estonia este unul dintre principalii susținători ai Ucrainei împotriva Rusiei. Aceasta a fost prima vizită a lui Kallas în această țară după victoria zdrobitoare a partidului său luna trecută.

Liderii s-au întâlnit într-o clădire administrativă din Jitomir, cu saci de nisip stivuiți în fața ferestrelor și în apropierea ruinelor unei școli distruse de o rachetă rusă în martie 2022.

Kallas a declarat că accentul a fost pus pe „arme, muniții și pregătire” pentru armată, în timp ce Kievul pregătește o contraofensivă.

Ea a făcut apel la alte țări europene să dea dovadă de „determinare” și „rapiditate” în furnizarea armelor promise Kievului.

Ucraina a declarat la începutul lunii martie că a pus în aplicare reformele cerute de UE pentru negocierile de aderare, inclusiv lupta împotriva corupției, un rău endemic în țară.

Bruxellesul a acordat Kievului statutul de candidat oficial la Uniunea Europeană în iunie 2022, la patru luni după începerea invaziei.

Deschiderea negocierilor de aderare este o decizie care trebuie să fie luată în unanimitate de statele membre, după o propunere a Comisiei.