Generalul Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei, promite o „bătălie semnificativă în istoria recentă” a țării, referindu-se la iminenta contraofensivă ucraineană în războiul declanșat de Rusia în 24 februarie 2022, potivit BBC și Pravda.

Kirilo BudanovFoto: Adi Iacob/ HotNews.ro

El a făcut aceste declarații într-un interviu pentru RBC-Ucraina, întrebat despre contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei.

  • „Ne apropiem de o bătălie de reper pentru istoria modernă a Ucrainei. Acesta este un fapt, toată lumea știe asta.
  • Când începe, este un mister. Dar toată lumea înțelege că ne apropiem de asta”, a spus șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei.

Întrebat dacă ritmul aprovizionării militare occidentale l-ar fi putut determina să-și reevalueze predicția, Budanov a spus că nu are niciun motiv să facă asta: „Indiferent dacă oamenilor le place sau nu, ne apropiem de o bătălie cheie în istoria modernă a Ucrainei”.

El crede că aliații Ucrainei nu vor încetini ritmul livrărilor de ajutor militar: „Da, ne bazăm pe ajutorul pe care îl primim. Dar dacă o țară decide să încetinească livrările, vom căuta opțiuni. Dar, în general, nu cred că se va întâmpla asta”.

Ce spune șeful spionajului militar al Ucrainei despre riscul unui atac nuclear din partea Rusiei

Kirilo Budanov nu crede că Rusia va lansa un atac nuclear atunci când forțele ucrainene vor intra în Crimeea ocupată. „Nu va avea loc ( n.r. - un atac nuclear al Rusiei)”, a spus el, răspunzând unei întrebări.

În opinia sa, propaganda rusă va evidenția pierderea Crimeei drept o „măsură forțată”, la fel ca în cazul eliberării orașului Herson.

  • „Este dureros să recunoaștem, dar trebuie spus: în timpul pierderii Hersonului, mașina lor de propagandă s-a manifestat cât se poate de eficient. Au arătat pierderea Hersonului - cea mai mare realizare a așa-numitei „operațiuni militare speciale” - pur și simplu ca pe o chestiune cotidiană. Mai mult, au întors lucrurile în așa fel încât acest lucru a fost chiar un lucru bun pentru ei.
  • Asta este, ei au rezolvat deja totul. Modalitățile de acoperire a știrilor în timpul evenimentelor din Crimeea ne sunt bine cunoscute. Credeți-mă, ele vor funcționa pentru societatea lor”.

Comentând vizitele lui Vladimir Putin în teritoriile ocupate ale Ucrainei, difuzate la televiziunea rusă, Budanov a sugerat că nu președintele Rusiei s-ar fi aflat acolo, ci sosia acestuia.