Administrația președintelui american Joe Biden a anunțat miercuri un nou ajutor militar în valoare de 325 de milioane de dolari pentru Ucraina pentru a sprijini armata în războiul împotriva Rusiei, inclusiv muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), rachete avansate și mine antitanc, relatează Reuters.

BGM-71 TOWFoto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Este al 36-lea pachet de securitate pentru Ucraina de la invazia rusă din februarie 2022 și aduce valoarea asistenței militare totală a SUA pentru guvernul de la Kiev la peste 35,4 miliarde de dolari.

„Acest pachet de asistență pentru securitate include mai multă muniție pentru HIMARS și de artilerie furnizate de SUA, precum și sisteme antitanc, arme de calibru mic, vehicule de sprijin logistic și sprijin pentru întreținere esențial pentru întărirea apărătorilor Ucrainei pe câmpul de luptă”, a spus secretarul de stat al SUA Antony Blinken într-o declarație.

HIMARS este un lansator de rachete montat pe un camion care poate trage mai multe rachete ghidate în succesiune rapidă. Rachetele furnizate Ucrainei au o rază de acțiune de până la 80 km, iar forțele ucrainene au avut mare succes folosindu-le pentru a ținti pozițiile rusești.

"Rusia ar putea pune capăt războiului astăzi. Până când Rusia o va face, Statele Unite și aliații și partenerii noștri vor rămâne uniți cu Ucraina atât timp cât va fi nevoie", a spus Blinken.

Pe lângă muniția pentru HIMARS, pachetul include muniție de artilerie; lansatoare antitanc americane BGM-71; mine antitanc; echipamentul de securitate portuară și peste 9 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Pachetul va fi finanțat folosind Presidential Drawdown Authority, sau PDA, care îl autorizează pe președinte să transfere articole și servicii din stocurile din SUA fără aprobarea Congresului în timpul unei situații de urgență.

Ucraina continuă să primească echipamente occidentale atât pentru unitățile ofensive, cât și pentru cele defensive, vehiculele blindate franceze (AMX-10 RC) și sistemele de apărare antiraeriană US Patriot.