Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care marţi a vizitat linia frontului, mergând la Adviivka, oraş aflat sub asediul forţelor ruse, s-a adresat ucrainenilor în cursul serii spunându-le că este la Poltava, capitala regiunii cu acelaşi nume din centrul Ucrainei, de unde a vorbit la telefon ceva mai devreme şi cu liderul republican al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Kevin McCarthy.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Este important să nu pierdem nicio zi în comunicarea cu partenerii noştri. Şi tocmai de aici, de la Poltava, am vorbit cu Kevin McCarthy, preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA”, a explicat Volodimir Zelenski în mesajul său de marți seară, potrivit agenției News.ro.

„I-am mulţumit pentru sprijinul său bipartizan continuu. Abia întors dintr-o călătorie pe front, l-am informat pe dl. McCarthy despre ceea ce se întâmplă pe front, despre nevoile şi capacităţile noastre de apărare. Am ridicat problema (avioanelor) F-16, a armelor cu rază lungă de acţiune, a artileriei suplimentare şi a unui tribunal - un tribunal pentru a judeca agresiunea Rusiei împotriva ţării noastre”, a rezumat liderul ucrainean cerinţele pe care Kievul le are de la Washington în special în materie de armament.

„Împreună, facem lumea liberă mai puternică, iar fiecare dolar investit în această forţă este absolut clar şi ne responsabilizează în faţa partenerilor noştri”, a arătat Volodimir Zelenski, care ceva mai devreme îl asigurase pe liderul american, potrivit unui comunicat prezidenţial, că Ucraina poate da socoteală pentru fiecare dolar acordat de SUA ca ajutor.

„Mulţumesc regiunilor Doneţk şi Poltava pentru ziua de astăzi!”

Zelenski le-a spus ucrainenilor că îşi încheie la Poltava o zi destul de lungă şi emoţionantă.

„Dimineaţa am fost în regiunea Doneţk, în Avdiivka noastră. Este greu de văzut ce au făcut teroriştii ruşi în acest oraş... Şi aduc un omagiu fiecăruia dintre soldaţii noştri, tuturor ucrainenilor care au ţinut în loc şi au distrus treptat acest rău rusesc timp de 419 zile şi nouă ani”, a spus Zelenski, care şi-a consacrat mare parte din discursul nocturn nominalizând şi aducând mulţumiri celor care contribuie la efortul de război.

„Am avut onoarea de a-i felicita pe soldaţii şi ofiţerii ucraineni de Paşte şi de a le înmâna distincţii. (...) Vă mulţumesc tuturor pentru serviciile voastre! (...) Vreau să mulţumesc în mod special forţelor noastre medicale, tuturor medicilor, asistentelor şi fraţilor care îi readuc la viaţă pe apărătorii noştri după ce au fost răniţi. Am vizitat spitale în regiunea Doneţk şi aici, în Poltava. Sunt mândru de poporul nostru, care este puternic chiar şi atunci când încă se recuperează. Onoare şi respect pentru toţi cei care îi tratează pe soldaţii noştri!” - a spus Zelenski, încurajându-şi compatrioţii.

El a spus că în Poltava a avut o întâlnire lungă, pentru a se informa cu privire la situaţia din regiune. „Prima prioritate este securitatea şi problemele sociale, siguranţa pentru instituţiile de învăţământ, reconstrucţia şi asigurarea persoanelor strămutate. Există decizii pentru restabilirea sectorului energetic - generare şi reţele. Există diverse instrucţiuni la nivel de lucru pentru a sprijini regiunea Poltava. Şi o vom face cu siguranţă”, a arătat Zelenski.

„Este cu adevărat foarte inspiraţional şi încurajator să vedem determinarea ucrainenilor noştri şi să ştim că vom învinge. Mulţumesc regiunilor Doneţk şi Poltava pentru ziua de astăzi! Mulţumesc tuturor celor care lucrează pentru victoria noastră! Glorie fiecăruia dintre voi care se află acum în luptă, la posturi de luptă, în misiuni de luptă! Şi astăzi aş vrea să îi menţionez pe acei soldaţi ai noştri care identifică şi distrug poziţiile inamice, acele poziţii din care ocupantul bombardează oraşele şi satele noastre. Atacurile ruseşti asupra Hersonului, asupra districtului Berislav, asupra oraşelor din regiunea Doneţk - toate atacurile inamicului vor primi răspunsul nostru. Un răspuns tangibil”, a promis preşedintele ucrainean în încheierea discursului său.

___