Un bărbat rus care a declarat că a ucis copii și alți civili în timp ce a servit în cadrul companiei militare private Wagner în Ucraina pare să fi revenit asupra afirmației, sugerând că a fost șantajat pentru a o face, scrie CNN.

Evgheni Prigojin alaturi de mercenari recrutati de gruparea WagnerFoto: WillWest News / Profimedia Images

Azamat Uldarov, un fost deținut, a făcut declarația într-o convorbire video cu agenția rusă de știri RIA-FAN. Nu este clar dacă interviul a fost condiționat.

El și un alt fost deținut, Alexei Savichev, au acordat anterior interviuri lungi și incoerente grupului rus pentru drepturile omului Gulagu.net, spunând că se numără printre zecile de mii de luptători wagnerieni recrutați din închisorile rusești pentru a lupta în Ucraina.

Vorbind cu fondatorul Gulagu, Vladimir Osechkin, Uldarov a declarat că a împușcat și a ucis o tânără, numind-o „o decizie de management”.

„Nu aveam voie să las pe nimeni să iasă în viață, pentru că ordinul meu era să ucid orice îmi stătea în cale”, a spus el, estimând că fata avea cinci sau șase ani.

În interviul acordat RIA-FAN - care este asociat cu liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin - Uldarov a declarat că era beat când a acordat interviul și a susținut că Osechkin l-a șantajat în legătură cu perioada petrecută în închisoare.

Întrebat de RIA-FAN: „Ei v-au făcut să spuneți ceea ce ați spus în videoclip, corect?”. a răspuns Uldarov: „Nu numai că este corect, este [înjurătură] corect. A trebuit să o spun pentru că nu am avut de ales”.

„Am spus tot ce mi s-a spus să spun”, a spus apoi Uldarov.

„Prigojin este un tip grozav”, a adăugat el, ridicând degetul mare. „Ne-a salvat viețile”.

Dar Osechkin de la Gulagu, care locuiește în Franța, a declarat pentru CNN că își menține conținutul interviurilor sale cu cei doi bărbați, citând retractarea lui Uldarov ca dovadă a rapidității cu care sunt reduse la tăcere vocile disidente în Rusia.

De asemenea, Osechkin a afirmat că ambii intervievați, Uldarov și Savichev, au fost amenințați cu uciderea dacă nu-și retrag declarațiile făcute în fața sa.

Savichev declarase anterior că unitatea sa a primit ordin să ucidă orice bărbat de 15 ani sau mai în vârstă.